pondělí 25. května 2015

Listování - Burda Kreativní pletení (Speciál 3/2015 duben)





Dnes tu mám nový speciál Burdy, jarní Kreativní pletení. Nový teda relativně, vyšel na konci dubna. Nemohla jsem se dočkat. Cestou z oběda v práci jsem se pravidelně stavovala v trafice, jestli už... Z obsahu jsem trochu zklamaná, asi jsem se neměla tolik těšit. Většina dámských modelů na mě dělá XXL dojem, ale něco málo bych si vybrala. Aspoň že dětské jsou hezké, zvlášť bych vyzdvihla luxusní pletenou soupravu na křtiny a na sto způsobů upravitelný návod na jednoduchý svetr. A jestli se někdy odvážím zkusit entrechat, tak jsou tam ponožky a krok za krokem nafocený postup k této technice.
Aby se vám líp listovalo, setřídila jsem tentokrát fotky ne podle pořadí, ale zvlášť háčkování, pak pletení na děti, tam jsou návody i na háčkované hračky a obháčkování ramínek na šaty, a zbytek dámské pletené.

A mimochodem nevíte, co je s českou verzí Vereny? Tu se mi nepovedlo vypátrat, ani to podle stránek vydavatelství nevypadá, že by vůbec měla vyjít.













sobota 23. května 2015

O plstění v pračce


V zimě jsem si ze zbytků Eskima Drops (100% vlna bez superwash úpravy) uháčkovala bačkory. Teď už vypadaly hodně použitě, proto jsem se je rozhodla využít na pokus - plstění. Abych přesně viděla, co pračka s výrobkem udělá, vyprala jsem jen jednu bačkoru z páru, a druhou si nechala na srovnání. Použila jsem program na běžné prádlo na 40 st. C, odstředění na 800 otáček a gelový prací prostředek na vlnu. S napětím jsem čekala, jestli se vůbec něco stane a stalo. Vytáhla jsem krásnou dětskou bačkůrku:-) Původní háčkovaná struktura se úplně setřela, botička byla hezky rovnoměrně zplstnatělá, silnější, dobře držela tvar. Nechala jsem ji vytvarovanou uschnout a i když je růžová, hned si ji přivlastnil Ada. Ještě mu zplstím tu druhou a zrecyklované bačkůrky budou dál sloužit.

Původní návod na háčkované balerínky najdete TADY.


úterý 12. května 2015

Výherce balíku s překvapením

Všem moc děkuji za milé komentáře a přání k "narozeninám". Mám radost, jak jste se rozepsaly. Je fajn dozvědět se, kdo vlastně čte můj blog:-)


Dnes proběhlo losování a balík příze poputuje k misa.lila. Gratuluju, doufám, že se aspoň něco z toho bude hodit. Píšete, že háčkujete pro holčičku, tak snad ano, nějaká růžová tam je;-) Prosím o mailovou adresu do komentáře k příspěvku, abychom se mohly domluvit na odeslání. Nebojte, hned ji pak smažu, aby tu nevisela.


pátek 8. května 2015

Je to právě rok:-)

Někdy loni touhle dobou, vlastně úplně přesně 4. května, jsem začala psát svůj blog. Za rok se toho u mě hodně změnilo, ale blogování mě baví pořád. A očekávání, se kterými jsem před rokem začínala, se naplnila vrchovatě. V první řadě mě těší, že blog ještě žije. Trochu jsem se bála, aby to nebyl takový ten "hurá nápad", do kterého se po hlavě vrhnete, ale pak vyšumí do ztracena. Naštěstí jsem hned od začátku měla vaši podporu a pozitivní ohlasy mě popoháněly dál. A popohání vlastně pořád, tímto za ně moc děkuju! Snažím se, aby tu pořád bylo něco zajímavého na čtení, něco zajímavého na koukání, něco, co bude inspirovat... Ale kdyby to nikdo nečetl a nekomentoval, brzo by mě to přestalo bavit. Zvlášť mě vždycky potěší, když na internetu narazím na fotku nějakého výtvoru podle mého návodu. Nejčastěji je to kruhová vestička, nejúspěšnější příspěvek na blogu vůbec.

A abychom motánkové narozeniny náležitě oslavili, mám pro vás dárek. Asi by se tomu dalo říkat giveaway, ale je to spíš čistě pragmatická záležitost, uvidíte;-) Původně jsem chtěla něco uplést, dokonce jsem i začala, ale mým pracovním tempem bychom slavili možná po prázdninách, což by trochu postrádalo smysl. Proto je tu náhradní varianta a doufám, že i vám to bude připadat jako dobrý nápad. Za pár dní se doma stěhujeme a při té příležitosti jsem zjistila, jaké obří nasyslené zásoby příze mám. Ne že bych to netušila, ale přece jen pohromadě je to jaksi zřetelnější. Ne všechno, o čem jsem si to kdysi myslela, využiju. Časem se změnily moje nároky a preference, dělám víc z přírodních materiálů a spíš větší věci, takže mi tu leží po pár klubíčkách různých značek a barev, které nemám na co použít a zbytečně zabírají místo. Udělala bych z nich reprezentativní výběr, poskládala je do krabice a poslala jedné z vás. Tak co myslíte?
Z komentářů k tomuto příspěvku vylosujeme s klukama jednu příjemkyni (klidně i příjemce) krabice s překvapením. Napište do pondělka něco o sobě, co se vám na Motánkách líbí a nelíbí a v úterý se přijďte podívat, jestli jsme vylosovali právě vás:-)


úterý 5. května 2015

Háčkovaná síťovka





Z podzimní fotky vám je jasné, že síťovky jsou už starší dílo. Chtěla jsem vám je ukázat až společně s návodem, což mi trochu trvalo, proto až teď. Kupodivu je o návody na pěkné síťovky na netu nouze. Mně se moc líbila tahle od Knitomatic, ale ať jsem dělala, co jsem dělala, podle návodu nevycházela tak hezká jako na fotce. Proto jsem se inspirovala vzhledem a vytvořila návod vlastní.

Budeme potřebovat:

  • 5 klubíček příze Paris DROPS (100% bavlna, 50 g - 75 m), můžete použít i DROPS♥You#5, která je cenově výhodnější 
  • háček 5 mm




Základním vzorkem jsou dlouhé sloupky s řetízkovým okem mezi, v další řadě se dlouhé sloupky háčkují vždy do mezery v předchozí řadě (pod řetízkové oko). Opět upozorňuji, že moje fotky jsou z práce leváka, pro praváka zrcadlově převrácené, na postupu v návodu se tím nic nemění.

Začneme 4 ŘO, která spojíme pevným okem do kroužku.





1. řada - 4 ŘO (počítají se jako první DS a ŘO), dále dovnitř kroužku (DS + 1 ŘO) - celkem 7x. Řadu spojíme pevným okem do třetího očka počátečního řetízku --- 8 DS
spojení 1. řady

2. řada - přejdeme pevným okem do mezery mezi 3 ŘO a dlouhým sloupkem, uháčkujeme 4 ŘO a DS do stejné mezery. Dále 1 ŘO, DS + ŘO + DS do další mezery. To samé opakujeme pro každou mezeru, zakončíme ŘO a spojíme pevným okem do 3. očka počátečního řetízku --- 16 DS.



3. řada - opět přejdeme pevným okem do následující mezery, 4 ŘO a DS do první mezery. Dále střídáme (1 ŘO + 1 DS do mezery s (1 ŘO +  1 DS + 1 ŘO + 1 DS) do další mezery. Je to analogické, jako když v placce u čepičky přidáváte 2-1-2-1... Řadu končíme 1 ŘO a pevným okem do třetího očka řetízku --- 24 DS.

4. řada - pevným okem přejdeme do mezery, 4 ŘO a DS do první mezery, ŘO a DS do druhé i třetí mezery, v další mezeře přidáváme - 1ŘO, DS, 1 ŘO a DS. Potom opět dvě mezery po jednom DS a do sedmé mezery 2 DS ... systém 2-1-1-2-1-1... Končíme 1 ŘO a PO do třetího očka řetíku --- 32 DS.

2., 3. a 4. dokončená řada

5. řada - přidáváme 2-1-1-1-2-1-1-1... --- 40 DS. Zdvojovací skupinky vychází v další řadě vždy do skupinky řady předchozí, nemůžete se splést.
6. řada - přidáváme 2-1-1-1-1-2-1-1-1-1... --- 48 DS.
7. řada - přidáváme 2-1-1-1-1-1-2-1-1-1-1-1... --- 56 DS.
8. řada - přidáváme 2-1-1-1-1-1-1-2-1-1-1-1-1-1... --- 64 DS.
9. řada - přidáváme 2-1-1-1-1-1-1-1-2-1-1-1-1-1-1-1... --- 72 DS.
Tímto s přidáváním končíme a máme hotové dno tašky. Jestli se vám zdá malé, veřte mi, že není, a nepřidávejte další řady. Ve výsledku je taška doslova nafukovací a zatížením se hodně protáhne.

hotové dno

V řadách 10-29 budeme háčkovat do každého okénka 1 DS a 1 ŘO. Trochu se změní systém spojování řad. Na začátku řady přejdeme opět pevným okem do mezery, potom uháčkujeme jen 3 ŘO, následuje DS do další mezery... na konci řady spojujeme pevným okem do 3. řetízkového oka. Chybí nám tak 1 ŘO v první mezeře. Z praxe jsem došla k tomu, že tato varianta švu vypadá na tašce nenápadněji. Kdybychom dál spojovali původním způsobem, vznikají v místě švu velké díry, které ruší celkový dojem.
šev v těle tašky


srovnání spojování bez vloženého ŘO a s vloženým ŘO

30. řada - ubírání - uháčkujeme 7 DS+ŘO (na začátku počítáno včetně řetízku) a každý 8. a 9. DS sháčkujeme - viz. foto, opakujeme do konce řady --- 64 DS.

ubírání sháčkování DS

31. a 32. řada - bez ubírání --- 64 DS. Přes sháčkované sloupky 30. řady přejdeme tak, že háčkujeme DS a ŘO do mezery před nimi a další DS a ŘO do mezery za nimi.
33. řada - ubírání - sháčkujeme každý 7. a 8. DS --- 56 DS.
34. řada - bez ubírání --- 56 DS.

Od 35. řady začneme háčkovat ucho. Na následující fotce je silnou čárou označená linie švu a tenká šipka ukazuje na začátek 35. řady. Myslím, že vyfocené je to názornější než celý slovní popis.
35. řada - PO přejdeme do mezery, 3 ŘO, do dalších dvou mezer dva sháčkované DS, (1 ŘO+1 DS do každé mezery) - celkem 16x, 1 ŘO, do dalších dvou mezer dva sháčkované DS a jeden DS do další mezery
36. řada - otočit práci, 3 ŘO, 2 sháčkované DS (první do mezery za sháčkovanými DS předchozí řady), (1 ŘO+1 DS do každé mezery) - celkem 13x, 1 ŘO, do dalších dvou mezer dva sháčkované DS a jeden DS do krajní mezery předchozí řady (mezi řetízek a sháčkované DS)
37. řada - otočit práci, 3 ŘO, 2 sháčkované DS (do mezer za sháčkovanými DS předchozí řady), (1 ŘO+1 DS do každé mezery) - celkem 10x, 1 ŘO, 2 sháčkované DS a jeden DS do krajní mezery
38. řada - otočit, 3 ŘO, 2 sháčkované DS, (1 ŘO+1 DS) - celkem 7x, 1 ŘO, 2 sháčkované DS, jeden DS do krajní mezery
39. řada - otočit, 3 ŘO, 2 sháčkované DS, (1 ŘO+1 DS) - celkem 4x, 1 ŘO, 2 sháčkované DS, jeden DS do krajní mezery
Tímto končíme ubírání a pokračujeme rovně uchem.
40. řada - otočit, 3 ŘO, (1 ŘO+1 DS) - celkem 6x, první DS do mezery za sháčkovanými sloupky, poslední do krajní mezery
41. - 57. řada - otočit, 3 ŘO, (1 ŘO+1 DS) - celkem 6x, první DS do první mezery, poslední DS do poslední mezery
Ukončit a ustřihnout přízi.
Tímto máme uháčkovanou jednu polovinu ucha. Taška se naložením obsahu opravdu hodně protáhne, při téhle délce ucha se dá nosit křížem přes tělo. Pokud chcete tašku přes rameno, udělejte ucho kratší.
Druhá polovina ucha se háčkuje stejně. Když máte tašku položenou před sebou jako na fotce, leváci odpočítají od pravého okraje ucha 6 volných mezer v 34. řadě, praváci šest mezer od levého okraje, a do sedmé připojíme přízi a háčkujeme znovu podle popisu od 35. řady (jen vynecháme "PO přejdeme do mezery").

začátek ucha

Po dokončení druhé poloviny neukončujte, obě poloviny ucha sháčkujte ve švu k sobě následujícím způsobem. Poloviny přiložíme k sobě lícovými stranami a sháčkujeme je pevnými oky vždy tak, že proti sobě vychází mezera a sloupek. Háček přitom pícháme do mezery a do svrchního očka sloupku.
Teď už můžeme ukončit, ustřihnout, začistit konce a je hotovo:-)

sháčkování obou polovin ucha

pátek 1. května 2015

Výprodej DROPS - Na co se chystám




S 1. květnem je tu jedna z mých oblíbených akcí - výprodej vlněných přízí DROPS. Se slevou 35% se prodávajíc příze Alaska, Alpaca, Alpaca Bouclé, Andes, Baby Merino, Baby Alpace Silk, Big Delight, Big Merino, Brushed Alpaca Silk, Cotton Merino, Delight, Eskimo, Fabel, Karisma, Kid-Silk, Lace, Lima, Merino Extra Fine, Nepal, Peak a Polaris. Nevýhodou takové super akce je, že "za tu cenu to tam přece nemůžete nechat" a utratíte dost peněz. Musela jsem se krotit, protože zásoby doma mám velké, stěhování na krku a času na pletení a háčkování málo. Jak mi tuhle říkala moje máma: "Každý normální člověk si koupí vlnu na svetr, uplete ho a až pak si koupí další." Že taky nejste normální? :-)


Vybrala jsem Karismu na svetr pro manžela. Pořád si stěžuje, že jemu jsem ještě nic neupletla. Asi se nepamatuje na tu jednu chudinku čepici z Everestu. Snad to zvládnu a k Vánocům dostane tenhle svetr s norským vzorem.



Původně jsem koukala na tenhle, ale jsem rozumná a uznávám, že je zatím nad mé pletařské schopnosti.



Pak jsem neodolala a vyzkouším Baby Merino. Slyšela jsem na něj samou chválu. Upletu kamašky synovcovi, který se má narodit v srpnu. Už se na něj všichni moc těšíme




Pro miminka budou také čepičky Alladin. Na ty vezmu nejspíš Baby Alpacu Silk, kterou mám doma nasyslenou z minulé akce.
 

A na co se chystáte vy?