pátek 13. listopadu 2015

Nedělní šatičky


Tyhle holčičí šatičky jsem pletla v létě a věnovala jsem je do charitativní dražby na Modrém koníku. Včera se vydražily za krásnou částku, mám z toho radost. Dražbu pořádáme pravidelně dvakrát do roka a obvykle do ní dělám něco holčičího. Kvůli samým klukům doma mám absťák:-)

Šaty jsou podle placeného návodu TADY. Pletla jsem Merina Vlnap na jehlicích 4 mm. Příze je o něco silnější než originál, podle rozpisu na velikost 9-12 měsíců mi z toho po menší úpravě délky vyšla velikost cca 92. Rukávky dokonce pasovaly do průramků, toho jsem se celou dobu bála nejvíc. Spotřebovala jsem 5 klubek.
Šatičky se mi moc líbí, lístkový vzor v jednom pruhu na sebe hezky poutá pozornost a zdobí celý model. Podle návodu si k nim do sady můžete uplést i bolerko nebo - jak to teď pojmenovat - šortky na kšandy.
Pokud se do nich pustíte, doporučuju plést na kruhových jehlicích beze švu přední i zadní díl současně. Není to žádná složitá úprava, ušetříte si sešívání a bude to vypadat víc profi.

Při téhle příležitosti bych vám také ráda představila náš Dobročinný spolek šikovných holek. Je to registrovaný spolek (dřívější občanské sdružení), který jsme založily, abychom mohly naše "dobročinné snažení" rozšířit i mimo server Modrý koník. Najdete nás na webových stránkách Spolek šikulek, kde si o nás můžete i víc počíst. Od zítra startujeme veřejnou sbírku pro malého Damiána, ten má neurologické onemocnění a za vybrané peníze pojede na rehabilitační pobyt. Sbírka bude probíhat formou dražby hand-made výrobků, které darovaly šikovné holky z celé republiky. Budeme rády, když se do dražby zapojíte, bude probíhat tady - Aukce pro Damiána.
V budoucnu bychom se chtěly spolku víc věnovat, je to fajn způsob, jak díky našemu nej koníčku - ručním pracím - pomáhat ostatním.


pondělí 9. listopadu 2015

Listování - Burda Kreativní pletení (podzim 6/2015)


Konečně jsem se dokopala a nafotila nové Kreativní pletení, které mi už několik týdnů leží doma. Proti minulému číslu musím říct, že tohle se mi líbí minimálně o 100% víc. Chválím hlavně prima nápad na sladěné svetry pro maminky a děti. Nejsou to dva stejné v různých velikostech, ale vždy dva různé modely, které prostě pasují k sobě:-) A co rozhodně upletu, je ten nadýchaný dívčí svetřík s volánky na ramenou, i kdybych ho měla vnutit některé holčičce v sousedství.
Aby se vám líp prohlíželo, vytřídila jsem zvlášť háčkované kousky (až na tu pruhovanou čepičku a holčičí šátek, kde se kombinují obě techniky).







čtvrtek 5. listopadu 2015

Co uháčkovat chlapovi

Blíží se Vánoce, určitě vás napadlo uháčkovat nějaké dárky. Ale co pro muže - partnery, bratry, tatínky, dědečky, kamarády... ? Udělala jsem malý průzkum a pokusila se to všechno poskládat dohromady.

Čepice














  • ještě použiju jednu svoji, jednoduchý vzor z polodlouhých sloupků háčkovaných za zadní nitku, ve svislých řadách, nakonec sešít a stáhnout vršek. Dá se uháčkovat jednobarevná i "vyháčkovávat" různé obrázky.



  • vaflová podle návodu z Mimibazaru zde, za fotku děkuju Veronice



  • čtverečková podle návodu od Pilgrim zde



  • přehlídku čepic zakončím populárním coolichem z křížených polodlouhých sloupků, návod najdete na Mimibazaru zde



Pro inspiraci vřele doporučuji k prohlédnutí i ostatní čepice od Liz McQueen tady.

K čepici můžete doladit šálu nebo nákrčník ve stejném vzoru. Je dobré vzít si větší háček, aby byla poddajnější.

Hračičky potěší přívěsek na klíče nebo na tašku, ať už je to oblíbená kreslená postavička, některý z Angry Birds nebo třeba z Hvězdných válek.













Ani důstojného pána neurazíte obalem na mobil, čtečku nebo tablet. Čím jednodušší, tím lepší, o to víc se můžete vyřádit v barevných kombinacích. Perfektní inspirace u Petit LeRu tady.

Na závěr klasika - bačkory:-) I když je tenhle návod placený, tolik se mi líbí, že ho musím na seznam přidat. Koupíte ho na Etsy u Two Girls Patterns zde.

,
Máte nějaký svůj oblíbený "pánský" návod? Budu ráda, a určitě nejen já, když se o něj podělíte v komentářích.

neděle 1. listopadu 2015

Svetřík s norským vzorem


Hotovo a jsem z něj nadšená. Norské vzory se mi vždycky moc líbily, tenhle svetr je úplná klasika. U krku by sice mohl sedět líp, ale na to, že původně jsem myslela, že k sobě jednotlivé díly nebudou pasovat vůbec, je to dobré.
Pletla jsem z Alasky od Drops. Je to 100% vlna, taková hrubší, rustikálního vzhledu, trochu škrabká. Vzhledově se mi její struktura moc líbí, barvy jsou taky krásné, uvidíme, co žmolkování. Se škrábáním to nebude tak hrozné, syn už byl ve svetru venku a nijak ho ze sebe nerval;-) Je silný, krásně teplý, v přechodovém období by se dal nosit třeba s vestou, aby byl pěkně vidět, že;-)
Návod je z nějakého staršího časopisu, z Diany nebo Sabriny, měla jsem ho doma ofocený, proto přesně nevím. Použila jsem jehlice 5 mm a spotřebovala jsem jedno klubko bílé (odstín 02) a 7 klubek modré (odstín 15), po 50 gramech. Výsledná velikost je cca 110/116.