pondělí 5. května 2014

Háčkovaný chlupatý kabátek


Tenhle holčičí kabátek s dvouřadým zapínáním jsem háčkovala na začátku roku pro charitativní dražbu. Měl úspěch a hned se objevily dotazy, kde že se dá na něj najít návod. Doteď jsem jen slibovala, že ho sepíšu... až bude čas... až něco... Až založení blogu byl pádný důvod, který mě k tomu konečně dotlačil:-)
Je to můj první návod. Snažila jsem se psát podrobně, fotit detaily, ale nevím, jestli to bude stačit nebo to naopak nebude až moc rozpitvané. Proto prosím o vaše komentáře, jak na to příště lépe. Ještě dodám, že jsem levačka, proto pro praváky budou moje fotky z postupu zrcadlově obrácené. Váhala jsem, jestli je nemám přetočit ve fotoeditoru, ale nakonec jsem to neudělala. Kdyby vám to hodně vadilo, dejte vědět.
A teď už se můžeme pustit do kabátku.

Samotný postup je velmi jednoduchý -  základem je hranaté sedlo, jaké znáte ze svetříků nebo šatů, k němu připojený límec, rukávy a spodek. Celý kabátek se háčkuje v kuse, přišívají se jen ozdobné pásky na rukávy a pásek na zadní díl. Problémy může dělat chlupatá příze a než si zvyknete, pravděpodobně vám aspoň trochu problémy dělat bude. Ve změti chloupků se špatně rozeznávají jednotlivá očka, háčkujete spíš po paměti a po hmatu, na druhou stranu se v nich i dobře ztrácí chyby a nepřesnosti. Abyste v návodu vůbec něco viděli, háčkovala jsem na instruktážní fotky z klasické akrylové příze. Pokud byste nááááhodou potřebovali párat, nejlíp se mi osvědčilo mírně tahat za přízit střídavě směrem před a za práci;-)

Velikost: přibližně 98/104 - délka 48 cm (měřeno na pověšeném kabátku), šířka pod průramky 33 cm, délka rukávu od výstřihu 42 cm, od podpaží 24 cm
Pro kabátek jiné velikosti doporučuji vzít si jednoduše střiženou mikinu odpovídající velikosti a v průběhu práce s ní kabátek poměřovat.

Budeme potřebovat:
  • 500g příze Happy od YarnArt (100% polyester, 100g - 175m)
  • háček č. 6
  • jehla s velkým ouškem
  • 10 knoflíků (buď stejně velikých nebo 6 větších na zapínání a 4 menší k páskům)
  • zbytek kontrastně barevné příze na detaily (já použila béžovou Hawai)
  • 8 značek

POSTUP:

Tělo kabátku

Háčkujeme odshora směrem dolů. Začínáme sedlem, první řada tvoří výstřih.

zač. - 48 ŘO
1. řada - 2 ŘO na otočení (počítáme jako 1. DS), do 3. očka od háčku a 10 následujících po jednom DS (celkem 2 ŘO a 11 DS - polovina předního dílu), do dalšího očka DS, 1 ŘO a DS - vzniklé véčko si označíme např. sponkou, kterou zacvakneme za ŘO mezi oběma sloupky. Pokračujeme po jednom DS do každého očka - 4 DS (rukáv). Do následujícího očka opět véčko DS, ŘO, DS, označíme. Dále 12 DS (zadní díl). Do dalšího očka opět véčko, označíme. Dále 4 DS (druhý rukáv), do dalšího očka véčko, označit a dokončíme 12 DS (druhá polovina předního dílu).
Značkování je důležité pro další orientaci. S přibývajícími řadami se lehce ztratíte a i taková "díra", jakou véčko tvoří, se přehlédne.

Uvedený počet ŘO je akorát i pro kabátky větší nebo menší než velikost 98/104. Pokud háčkujete kabátek výrazně větší, přidejte 8 ŘO (2 pro každou část PD, 1 pro každý rukáv a 2 pro ZD), případně 16 atd. Pro menší velikosti analogicky uberte.

Uháčkovaná první řada by měla vypadat nějak takhle.


V prípadě Lady Luxus takhle, na druhé fotce je naznačeno, jak potom bude kabátek poskládaný.


2. řada - 2 ŘO na otočení (= 1. DS), následující DS nezačínáme háčkovat hned do prvního očka řady, odkud vychází řetízek, ale až do druhého, protože 2 ŘO na začátku řadu už počítáme jako první sloupek - viz. foto.


Tímto způsobem docílíme toho, že okraj kabátku bude rovný, ne lehce zvlněný jako v případě, že bychom 2 ŘO na otočení nepočítali do celkového počtu DS a zůstávala by tak mimo řadu. Při háčkování z klasické příze takhle vzniká mezi ŘO a DS mezírka, ta nám tady ale nevadí, protože v chlupaté přízi se ztratí.

V této řadě také budou první dvě knoflíkové dírky. Pokud nemáte knoflíky jako kola od vozu, nemusíte se dírkami nijak zabývat, nikde nic nevynechávejte, háčkujte DS do každého očka, knoflíky se vejdou do mezírky mezi DS. Pro velké knoflíky 1 DS vynecháme a nahradíme ho 1 ŘO, jak popíšu níže.

Takže máme 2ŘO a jeden DS, pokračujeme po jednom DS do každého očka až k prvnímu označenému véčku (tj. 2 ŘO a 11 DS), kde uháčkujeme DS do prvního DS z véčka. Do mezery pod řetízkové oko uháčkujeme nové véčko DS, 1 ŘO, DS a přendáme si na něj značku.



Pokračujeme 1 DS do druhého DS z véčka předchozí řady, potom 4 DS a DS do dalšího véčka, celkem 6 DS. Uháčkujeme nové véčko pod ŘO toho z předchozí řady, přendáme značku a pokračujeme v háčkování DS zadního dílu, celkem 14 DS. Následuje véčko do véčka předchozí řady, potom 6 DS rukávu, véčko do véčka předchozí řady a 13 DS druhé části předního dílu. Poslední DS přitom háčkujeme do ŘO na začátku předchozí řady (foto).


Pokud vypracováváte knoflíkové dírky, místo 2. a 9. DS uháčkujte 1 ŘO a vynechte jedno očko, jak vidíte na předchozí fotce. Ve schématu zakresleno červeně.

Schéma pro první dvě řady


3. řada - stejným způsobem pokračujeme dál: 2 ŘO jako 1. DS, 13 DS, véčko, 8 DS, véčko, 16 DS, véčko, 8 DS, véčko, 14 DS.

4. řada - 2 ŘO jako 1. DS, 14 DS, véčko, 10 DS, véčko, 18 DS, véčko, 10 DS, véčko, 15 DS.

5. řada - 2 ŘO, 15 DS, véčko, 12 DS, véčko, 20 DS, véčko, 12 DS, véčko, 16 DS.

6. řada - 2 ŘO, 16 DS, véčko, 14 DS, véčko, 22 DS, véčko, 14 DS, véčko, 17 DS.
V této řadě je druhá řada knoflíkových dírek. Pokud máte velké knoflíky, opět nahraďte 2. a 9. DS jedním ŘO.

7. řada - 2 ŘO, 17 DS, véčko, 16 DS, véčko, 24 DS, véčko, 16 DS, véčko, 18 DS.

8. řada - 2 ŘO, 18 DS, véčko, 18 DS, véčko, 26 DS, véčko, 18 DS, véčko, 19 DS. Neukončujeme.

Tady sedlo pro velikost 98/104 končí. Poskládejte si uháčkovaný kus do výsledného tvaru a poměřte s mikinou, jestli velikost odpovídá. Porovnejte šířku těla a šířku průramků. Pokud potřebujete sedlo větší, přidejte ještě několik řad. Pro menší velikost ukončete sedlo dříve.

Pokračujeme v háčkování těla.

9. řada - 2 ŘO jako 1. DS, 19 DS. Nyní sháčkujeme dlouhými sloupky první a druhé véčko předchozí řady a vytvoříme tak průramek - DS pod řetízkové oko prvního véčka, bez posledního protažení, DS pod řetízkové oko druhého véčka, bez posledního protažení, a nakonec oba DS protáhneme společně. Značky zatím neodstraňujte, budou se hodit při háčkování rukávů.







Pokračujeme 28 DS. Stejným způsobem sháčkujeme třetí a čtvrté véčko, vznikne druhý průramek. Dokončíme 20 DS.





Nejhorší máme za sebou, od teď už je to brnkačka.

10. - 13. řada - 2 ŘO jako první DS a dále jeden DS do každého očka - 69 DS.
V 10. řadě je třetí a poslední řada knoflíkových dírek. Pro velké knoflíky opět nahraďte 2. a 9. DS jedním ŘO.

Nyní se bude kabátek mírně rozšiřovat. Označíme si čtyři očka (dvě na předním a dvě na zadním dílu, v zákrytu), jak vidíte na fotce. Není nutné je přesně odpočítávat, stačí dodržet proporce.


14. řada - v označených místech budeme přidávat. 2 ŘO, 1 DS do každého očka, do označených oček 2 DS, tj. celkem 2 ŘO a 73 DS.

15. - 17. řada - bez přidávání. 2 ŘO, 73 DS.

18. řada - v označených místech opět 2 DS do jednoho očka, tj. 2 ŘO a 77 DS.

19. - 21. řada - bez přidávání. 2 ŘO a 77 DS.

22. řada - v označených místech 2 DS do jednoho očka, tj. 2 ŘO a 81 DS. Ukončit.

Můj kabátek 22. řadou končí, vy můžete pokračovat dál, jak potřebujete.

Pamatujte, že dámský kabát má mít přední díly přeložené přes sebe tak, jak vidíte na fotce - pravá část s knoflíkovými dírkami navrchu, levá část s knoflíky vespod. Mně jako levačce to takhle vychází. Praváci, pokud si to představuju správně, by to měli mít přesně naopak - zapínání na druhou stranu. V tom případě otočte kabátek naruby, u takové chlupatice stejně není rub a líc poznat.
Máme správně srovnáno a pokračujeme na rukávy.


Rukávy

Háčkujeme v kruhových řadách, spojujeme pevným okem, 2 ŘO na začátku řady nepočítáme jako první DS.

1. řada - přízi připojíme v zadní části průramku, 2 ŘO, do stejného očka první DS a dále po jednom DS do každého očka. Místo, kde jsme spojovali průramek, přeháčkujeme následujícím způsobem - DS do označeného očka, DS "někam mezi" obě značky a DS do druhého označeného očka. A pokračujeme dál dlouhými sloupky, na konci řady spojíme PO. Při této velikosti kabátku to vychází na 2 ŘO a 22 DS v jedné řadě.


2. řada a následující - 2 ŘO a 22 DS, spojit PO. Pokračujeme, dokud nebudou mít rukávy potřebnou délku.

Límeček

Límeček je háčkovaný celý z krátkých sloupků. První řadu začneme na hranici předního dílu a rukávu, háčkujeme jen za zadní nitku, aby se límeček lépe ohýbal ven. 1 ŘO, KS do stejného očka a všech následujících, ukončíme opět na hranici rukávu a druhé části předního dílu. Od druhé řady háčkujeme za obě nitky a límeček rozšiřujeme tím způsobem, že do krajních ok řady děláme 2 KS. Uháčkujeme límeček potřebné velikosti a ukončíme.


Pásky na rukávy - dva kusy

15 ŘO + 2 ŘO na otočení (délku si upravte podle potřeby). Do třetího očka od háčku a následujících uháčkujeme celkem 14 DS, do posledního očka řetízku 6 DS a pokračujeme po druhé straně řetízku opět po jednom DS do každého očka, tj. 14 DS, ukončíme. Konec příze si necháme delší a použijeme ho k přišití pásku k rukávu.



 Páska na zadní díl

10 ŘO + 2 ŘO na otočení (délku si upravte podle potřeby). Do třetího očka od háčku a následujících uháčkujeme celkem 9 DS, do posledního očka řetízku 6 DS a pokračujeme po druhé straně řetízku po jednom DS do každého očka - 8 DS, do posledního očka 4 DS a spojit PO, ukončit.


Dokončení

Kontrastní přízí proháčkujeme pevnými oky po obvodu límeček, obě pásky na rukávy (mimo krátké rovné strany) a pásek na zadní díl. Všechny pásky přišijeme na určená místa, našijeme knoflíky.
Obšijeme knoflíkové dírky. To platí hlavně v případě, pokud jste na knoflíkovou dírku nevynechávali DS, aby byly dírky vůbec vidět. Přišijeme knoflíky zapínání.
Aby se kabátek nevytahoval v ramenou, je dobré zpevnit spojnici mezi výstřihem a horním vrcholem průramku (místo, kde obvykle bývá ramenní šev). Buď ji proháčkujte pevnými oky základní přízí nebo z vnitřní strany všijte bavlněný tkaloun, jako to bývá u kupovaných svetrů.

A to by mělo být všechno. Doufám, že je návod srozumitelný a kabátek podle něj dáte dohromady:-)



15 komentářů:

  1. Zamilovala jsem se do něj! I kdybych měla háčkovat po nocích, tak do zimy ho dcera bude mít. Děkuji Vám za návod a snad si poradím s velikostním rozdílem pomocí metru a logiky :D.
    (Jestli je toto druhý podobný komentář, omlouvám se, prohlížeč zlobí.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že si poradíte:-) Postup je jednoduchý, velikost přizpůsobíte snadno. A děkuju za milý komentář:-)

      Vymazat
  2. Ten je tak krásný! Moc bych si přála návod na velikost (i věk) 40 a pokud by se Vám ho chtělo vytvořit, ráda si ho koupím. Mějte se nádherně! Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, to jsem zatím v plánu neměla;-) V principu bude návod stejný jako na dítě, jen začnete na víc řetízkových ok, konkrétní počet nejlíp přímo ozkoušet kolem krku. V dospělácké velikosti by byl kabát dost těžký, nevím, jestli by se moc neprověšoval...

      Vymazat
  3. Supeer vypracovaný návod, vemli si to vážim, dakujem - chystám sa na svetríček pre vnúčka, tak na 100% využijem, krásne dni, Mária

    OdpovědětVymazat
  4. Heli, kabátek je nádherný. Díky za návod, ráda bych vyzkoušela pro naši bezmála pětiletou cácorku. Snad se s úpravou velikosti poperu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, mělo by to jít dobře. U krku bych velikost nechala, na sedle víc řad a prodloužit délku. Budu ráda, když se pak pochlubíš s výsledkem:-)

      Vymazat
  5. díky za krásnou inspiraci i báječný návod! .. kabátek už tvořím :) .. chtěla jsem se zeptat na to závěrečné proháčkování límečku atd. .. je tím myšleno to, co je vidět na detailu pod návodem? nebo to je výsledek přišití?.. díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ta béžová linie je proháčkování pevnými oky, pásek je přišitý jen v místech knoflíků. Jsem ráda, že se podle návodu dobře pracuje:-)

      Vymazat
    2. Bože, to je nádhera. Moc krásný kabátek. Zkusím ho z bambusu nebo něčeho letního pro dcerku. Jste moc šikovná.

      Vymazat
  6. Aaach, to je nadhera! Skoda, ze na to moje hackarske zkusenosti a odvaha nejspis nestaci. Budu se na ty fotky jeste chvili divat a uvidime, jestli se nahodou neodhodlam. Zatim jsem pouze u cepicek a i u nich casto s necim bojuji. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Helenka, veľká vďaka za super jednoduchý návod. Podľa Vášho návodu som kabátik ako prvý v mojom živote zvládla i ja. Nie každý je ochotný podeliť sa s návodmi. O to väčšia vďaka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, děkuju a gratuluju:-) Ať Vás kabátek těší!

      Vymazat
  8. Wow, tak ten je krásný :). Vyzkouším nejprve uháčkovat na panenku..., jsem začátečník, tak ať vím, jestli to pujde.

    OdpovědětVymazat