pondělí 6. října 2014

Škola háčkování 1

V nedávném příspěvku o přízích jsem nakousla, že bych chtěla ukázat háčkování od úplného začátku, hlavně pro ty, co nikdy háček v ruce nedrželi.
Dnes budu psát o pomůckách pro začátek, naučíme se první očko, řetízek, krátký a dlouhý sloupek a háčkovat v řadách. Protože jsem levačka, všechny moje fotky jsou pro praváky zrcadlově převrácené. Videa jsem si vypůjčila, ta jsou pravácká.

Když si chcete vyzkoušet háčkování, nepotřebujete toho moc. Stavíte se v nejbližší galanterii a koupíte si tam středně silnou, nechlupatou přízi a háček odpovídající velikosti. Já jsem  vybrala tři typy příze. Zleva je to 100% bavlna (Camilla, Nela, Catania, Limone...), mix bavlna+akryl (Kája, Kačenka, Kateřina, Jeans...) a poslední 100% akryl (Standard, Lada Luxus, Comfort, Elian Klasik...). Na většinu z nich se hodí háček č. 3, akryly a Kateřina jsou trochu silnější, tak na ně háček č. 4.



Na internetu se dá najít spousta videí pro začátečníky. Top mezi českými je Bububacek na Youtube. Její videa jsem si na ukázku půjčila i já.

Nahození prvního oka ukazuje Bububacek sice hezky, ale na můj vkus trochu složitě, proto přidávám odkaz ještě na jedno anglické video (pusťte si od 2:00). První oko je vlastně stahovací uzlík, určitě ho znáte.






Po prvním oku můžeme pokračovat řetízkem, tj. řetízkovými oky (ŘO). Naprostá většina háčkovaných věcí začíná právě řetízkem. Je to takový základ, na který se v dalších řadách háčkují sloupky.
Video od Bububacek mi, netuším proč, nejde vložit. Najdete ho tady.

Řetízek si udělejte dostatečně dlouhý, až budete mít jistotu, že vám řetízková oka nedělají problém.


Budeme pokračovat krátkými sloupky (KS). Leváci háčkovali řetízek zleva doprava, praváci zprava doleva. Teď práci zrcadlově otočíme a budeme háčkovat druhou řadu - krátké sloupky do řetízku, leváci opět zleva doprava, praváci opačně.
Na začátku každé nové řady je nejdřív potřeba uháčkovat určitý počet řetízkových ok, abychom se dostali na výšku příslušného sloupku. Pokud není v návodu uvedeno jinak, tato oka se nepočítají do celkového počtu sloupků. U řady krátkých sloupků dělám na začátku 1 ŘO, někdo 2 ŘO, vyzkoušejte, co u vás bude vypadat líp.
Jak háčkovat krátký sloupek se opět podíváme na Youtube.


Pokud háčkujete ne do kruhu, ale v řadách, jedno řetízkové očko vynecháte (to bude to ŘO na začátku řady) a do druhého očka (šipka) vpíchnete první krátký sloupek. Sloupky v první řadě háčkujeme za jednu (svrchní) nitku řetízkového oka.


Do každého ŘO uháčkujeme 1 KS. Na konci řetízku máme jednu řadu krátkých sloupků.


Uháčkujeme 1 ŘO jako začátek další řady, práci zrcadlově otočíme a budeme háčkovat druhou řadu krátkých sloupků. První sloupek vpichujeme do očka, kam ukazuje šipka. V druhé řadě už háčkujeme za dvě nitky, jak vidíte na další fotce.

začátek druhé řady krátkých sloupků - 1 ŘO a první KS do očka, na které ukazuje šipka
sloupky u všech dalších řad háčkujeme za dvě nitky

Já si takhle cvičně uháčkovala 4 řady krátkých sloupků. Šipky na fotce ukazují, v jakém směru se která řada háčkovala. Ty zleva doprava jsou řady lícové, ty zprava doleva jsou řady rubové.


Pro dnešek zakončíme dlouhým sloupkem (DS).


Na začátku každé řady dlouhých sloupků jsou 2 ŘO, někdo dělá 3 ŘO. Místo pro první sloupek opět označuje šipka.


Po uháčkování dvou řad dlouhých sloupků vznikne toto. První řadu sloupků tam vidíte z rubu, druhou z lícu.


Na háčkování v řadách je zásadní správně rozlišit první a poslední očko. Často se stává, že první a poslední sloupek se neháčkuje do toho správného a v každé řadě pak není stejný počet sloupků. Práce se potom rozšiřuje nebo zužuje.

Na příště vyberu nějaký jednoduchý návod, kde využijeme, co jsme se dnes naučili:-)

Hela

2 komentáře:

  1. Zdravím Helí, děkuju za super blog, kde jsem našla úžasnou inspiraci. S háčkováním už po několikáté začínám, ale te´d doufám, že už to konečně rozjedu. prosím o radu, které hačky jsou pro háčkování lepší? Kovové nebo bambusové?

    Děkuji Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Radko, mně se líp pracuje s kovovými. Bambusových taky pár mám, používám hlavně silná čísla na háčkování z textilních špagátů. Nedoporučuju hlavně takovou tu levnou bambusovou čínskou sadu, háčky z ní mají hodně široké "zobáčky" nebo jak to pojmenovat a nedělá se s nimi moc dobře.

      Vymazat