pátek 17. července 2015

Háčkované šaty na slavnostní příležitosti



Nedávno mě dostaly šaty, které si uháčkovala Veronika - TADY (blog Princ a Večernice). Až tolik, že jsem si je hned musela udělat taky. Už dřív jsme měla plány na háčkované šaty, a proto jsem se zásobila smetanovou Cotton Viscose (odstín 02) a přiléhavými černými šaty bez ramínek jako spodničkou.
Základní, podrobně popsaný návod najdete na Mimibazaru TADY. Začíná se pod prsy  směrem dolů a problémy nastaly hned na začátku. Protože jsem chtěla šaty lehké a splývavé, vzala jsem pětku háček. Byl moc silný, párala jsem poprvé. Vzala jsem 4,5 mm, vypadalo to dobře, uháčkovala jsem velký kus. V průběhu jsem zjistila, že se mi to nějak stáhlo a už se nenasoukám dovnitř. Párala jsem podruhé a přidala jedno opakování vzoru. Souběžně jsem si zkusila, jak by šaty vypadaly háčkem 4 mm. Sakra, líp než tou 4,5. Párala jsem potřetí. Pak jsem si musela trochu upravit vzor, aby se vějířky poslední řadou obloučků nestahovaly. Šaty byly pořád dost úzké, ale vlézt se do nich dalo, takže jsem to přestala řešit, určitě se časem vytáhnou;-) Přidává se vždycky v řadách dlouhých sloupků, proto se mi tam plné a vějířkové řady tak nepravidelně střídají, dělala jsem je podle toho, kde jsem zrovna potřebovala rozšiřovat. Véčkový vršek se mi moc nepozdával, bála jsem se, že mi spodní černé šaty s rovným okrajem budou ve výstřihu vykukovat a nebude to vypadat dobře. Inspirovala mě opět Veronika a vrchní díl jsem doháčkovala rovný s lodičkovým výstřihem - prostě obdélník na přední i zadní straně, žádná velká věda. V závěru mi chybělo asi půl klubíčka příze, proto jsem vypárala čtvrté opakování vějířků na dolním lemu, abych měla na doháčkování. Ta úleva, když bylo dobojováno! :-)

Pokud byste se chtěli do šatů pustit, připisuju pár poznámek. Na šaty velikosti 36 jsem spotřebovala 9 klubíček Cotton Viscose od Drops, tj. 450 gramů příze. Vzala jsem háček 4 mm. Šaty jsou hodně natěsno, musím se do nich trochu soukat a manžel při tom nemůže smíchy;-)
Začala jsem na 144 ŘO + 3 ŘO jako náhrada za první DS. Vějířků mám tak na začátku 8 (8x18=144). Aby se mi vějířky tolik nestahovaly, udělala jsem malou úpravu základního vzoru - na schématu vyznačeno červeně.

Horní díl se háčkuje od začátku spodního směrem nahoru. Nejdřív kruhové řady DS, ve kterých se přidá na potřebnou šířku. U mých šatů to je na 159 oček (77 pro přední a 77 pro zadní díl, mezi mám v jednom podpaží vynechaná dvě očka a v druhém 3 očka), na předním i zadním díle mám 5 vějířků. Na ramenou jsem díly sháčkovala, výstřih a oba průramky jsou obháčkované račími sloupky.
Spodní černé šaty jsem koupila na mangooutlet.com asi za 280 Kč.

A krásná je i tahle varianta od SvětLanky - videopostup na Youtube.

10 komentářů:

  1. Máš je úžasné, musím to napsat znovu! Strašně Ti sluší! Ještě že se teď morduji s tím námořnickým svetrem, jinak bych se do nich pustila znovu! :-) Do té doby mě snad přejde chuť nebo skončí léto... :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Heli nádhera, tvoje varianta se mi asi líbí nejvíce. Myslíš že šli háčkovat do kruhu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendulko, díky. Jsou háčkované do kruhu, akorát vršek je pak rozdělený na přední a zadní díl a tam se háčkuje v řadách tam a zpátky.

      Vymazat
    2. Tak to je super zpráva.

      Vymazat
    3. Tak to je super zpráva.

      Vymazat
  3. Moc se Vám povedly. Šaty mám už rok rozdělané, ale nelíbil se mi ten vršek. Vyzkouším Vaší variantu. Děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, ať se povede a dělají Vám radost.

      Vymazat