středa 13. ledna 2016

3x Greina


Greina je taková zajímavá příze - 40% akryl, 30% merino, 18% viskoza a 12% len, návin 150 m na 50 g. Umíte si představit, jak příze s takovým složením vypadá? Já to neuměla a samozřejmě jsem byla zvědavá:-) V létě jsem si ji objednala ve třech barvách, že z ní upletu šátky jako vánoční dárky. To teda tak úplně nedopadlo...
Greina je s jemným leskem a přitom s hrubostí lnu, takového venkovského vzhledu, v příjemných barvách, prostě zajímavá... Lang Yarns ji už přestali vyrábět, ale na několika českých eshopech se ještě doprodávají zbytky.


Greina poprvé
Jako první jsem si na Ravelry vyhlédla Azzu´s Shawl - návod tady. Vzala jsem 5 mm jehlice, šlo to v pohodě, postup je primitivní. Po zpracování prvního klubka jsem nabyla dojmu, že šátek bude obří... nezkušenost začátečníka, byl to můj první šátek, s prodlužujícími se řadami příze rychle ubývá a z dalších klubek na délku už zase tolik nepřibyde. Vytištěný návod jsem mezitím někam založila, takže lem jsem dodělala podle fantazie, a v domnění, že jsem od každé barvy koupila dvě klubka, jsem šátek ukončila. Když jsem si šla do zásob pro přízi na druhý, zjistila jsem, že nemám po dvou klubkách ale po třech. Proto aby mi nezbylo bezprizorní klubíčko, dodělala jsem ještě čepici, spíš takovou homelesku, to abych ho využila fakt co nejvíc;-)

Šátek je takového toho tvaru s tupým úhlem na špičce, takže se hodně protáhne do délky. Výsledku jsem musela pomoci nablokováním, protože v místě začátku se mi dost "boulil" a potřeboval vyrovnat. A jak teď koukám na fotky, stejně to ještě není úplně ono.
Kdo by se chtěl inspirovat čepicí, začínala jsem na 76 ok, až po třetí dírkovaný pás je počet ok stejný, v tomto místě jsem počet zredukovala na 60 tak, že místo splétání dvou ok a jednoho nahození, jsem pravidelně prokládala spletením tří ok a jedním nahozením. Vršek už je pak ubíraný klasicky, na šesti místech. To nebyl úplně dobrý nápad, čepice vycházela dost do špičky. Jako poslední naději před vypáráním a předěláním jsem zkusila nablokovat do placky natažením na podšálek a vyšlo to.



Greina podruhé
Druhý primitivní šátek je Reyna - návod tady. Tam jsem taky brzy přestala sledovat návod a počítat řady, takže jsem prostřídávala dírky a vroubek, jak mi to přišlo pěkné. Tenhle je už ze všech tří klubek;-)

Greina potřetí
Z modrých klubek šátek teprve bude a vypadá to na Zilver - návod tady.

2 komentáře: