čtvrtek 7. ledna 2016

Puerperium Cardigan



... aneb miminkovský svetřík, který si můžete upravit na sto způsobů.

Kolegyně ode mě chtěla něco uplést jako dárek pro miminko. Jako první mě napadl Puerperium Cardigan, který se jí taky hned zalíbil. Požadavek byl "hodně barevný" a "pro holčičku i pro kluka", protože se neví, co to bude. Vyzkoušela jsem samovzorovací přízi Nako Baby Marvel Petit, jen výběr barevných variant byl omezený, tak to druhé se ne úplně vydařilo, ale každá holčička nemusí být od hlavy k patě růžová.

Jak na takový svetřík?

Návod na novorozeneckou velikost najdete zdarma tady - Puerperium Cardigan. Návod na větší děti se dá pak koupit tady, ale myslím, že trochu zkušenější pletařky si poradí i bez něj. Postup je velmi jednoduchý, plete se v kuse od výstřihu dolů a potřebujete umět jen hladce, obrace, přidávat a rukávy na kruhových nebo ponožkových jehlicích. Doporučuju i pro začátečnice.
Přízi Baby Marvel Petit jsem vyzkoušela ze zvědavosti (a taky proto, že jsem si chtěla ušetřit práci s tím "hodně barevný"). Na omak mě zrovna nenadchla. Složení má 75% premium akryl a 25% vlna, kousat by sice nemusela, ale že by byla extra jemná, to se taky říct nedá. Zato ten samovzorovací efekt je prostě úžasný. Všichni v práci jsou nejspíš dodnes přesvědčení, že jsem ten vzor vyplétala z různých barev, i když jsem se jim snažila vysvětlit, že to samo. Příze se prodává i v několika českých eshopech, bohužel ne v plné šíři vyráběných barevných variant. Na novorozenecký svetřík stačí 2 klubka a zbyde i na čepičku.
A ještě jehlice 4 mm.



***

V poslední době jsem blog kvůli učení trochu zanedbávala. A nejen blog, taky rodinu, domácnost... vůbec všechno šlo stranou. V prosinci jsem tu vele-super-extra-důležitou zkoušku udělala, takže už zase můžu plést bez výčitek svědomí;-) Mám tu hotový svetr (jeho kousek jste mohli vidět na PF), šátek na krk, další šátek na krk s homeleskou k tomu, mimi botičky a nahozeno na dětskou kuklu a pánský svetr s jelenem... ano, manžel bude mít nefalšovaný svetr s jelenem... akorát s focením je to horší, doma jsem jen za tmy;-) Ale nějaký víkend to jistí.

6 komentářů:

  1. Svetřík je krásný. Samovzorovací příze miluji - hlavně na ponožky.
    Já jsem pletla tuniku z vlny Olivie od Vlnky (http://barvinekafialkaa.blogspot.cz/2013/11/pletena-tunikasaty.html). Akryl, ale byla super. Příjemně se z ní pletlo.
    Na malých dětských svetrech se dá samovzorovací příze nádherně použít, vytváří krésné vzory, ale pro dospělé už to není škoda. Jediné co má delší barevné přechody je Lang Jawoll Magic - ale na to jsem ještě nenašla odvahu. Snad dobudoucna.
    Přejí krásný rok 2016 Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, děkuju, Olivii jsem ještě nezkoušela, Jawoll Magic taky ne... takové krásy, kdy to má člověk všechno stíhat a kdo by to sponzoroval;-)

      Vymazat
  2. Krásný svetřík, už ho mám ve složce kdyby někdy... :) Krásný nový rok 2016, těším se na další články :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také krásný nový rok:-) Na návod určitě v budoucnu dojde, je vážně super.

      Vymazat
  3. Tak to ti blahopřeji cardigan je moc hezký

    OdpovědětVymazat