středa 8. června 2016

Flax Light


Flax je klasický raglánový svetřík od Tin Can Knits, úplně jednoduchý, hladký, vyšperkovaný jen o vroubkovaný pruh na rukávech, ve velikostech od miminek po dospěláky... prostě pletařská klasika. Nemusí se do něj bát pustit ani začátečníci. Návod je pojatý jako "výukový", těch pár fíglů, které při pletení potřebujete, je uvedeno s proklikatelnými odkazy k vysvětlení.
Návod  na Flax existuje ve dvou verzích - jednou je to Flax ze silnější příze, cca na 5 mm jehlice - tady. Druhá varianta Flax Light je z tenčí příze, návod najdete tady.

Já zatím pletla dvakrát Flax Light. Ten horní je z Merina od Vlnapu na jehlicích 4 mm, velikost na 1 rok, barva smaragdově zelená, která se mi absolutně nedaří vyfotit, takže mi budete muset věřit, že svetřík ve skutečnosti není modrý.
Svetřík níže je velikost 110 z příze Tweed od Ice Yarns. Tu jsem doma syslila už několik let, mezitím se přestala vyrábět. Úplně stejná je Tweed od YarnArt. Působí trochu uměle, ale vzhledově je moc hezká a poměr cena/kvalita výborný, podle mě příjemná levná alternativa tvídových přízí.
Tenhle šedý svetřík se dražil v dubnové dražbě na Modrém koníku a vydělal tak peníze pro malou Vanesku.


A jestli už myslíte na podzim a zimu a chtěly byste svůj set s Flax dotáhnout k dokonalosti, doporučuju čepici Barley ve stejném duchu, návod je tady.

foto: Tin Can Knits

2 komentáře:

  1. Helo svetřík je krásný. Jak se říká v jednoduchosti je krása. Jakmile jsem ho uviděla u ní na blogu, tak jsem si řekla to je svetr katergorie Must have. Je tak lehký, že ho člověk dá i bez návodu pokud zvládá pletení raglanu.
    Jen najít čas a pustím se do pletení.
    Tereza

    OdpovědětVymazat