neděle 18. září 2016

Základní pletená čepice

... aneb jak uplést úplně jednoduchou čepici z jakékoliv příze na jakoukoliv velikost hlavy


Oprášila jsem svůj dva roky starý článek a pracovní postup na čepici jsem upravila tak, aby byl úplně univerzální.

Čepice je pletená v kruhových řadách, to znamená, že nemá žádný šev. Používám metodu magic loop, díky které se dají na kruhové jehlici plést i věci, které mají menší obvod než je délka jehlice. Je to metoda velmi užitečná a velmi rozšířená, i když na první pohled může vypadat složitě. Pro metodu magic loop vezměte kruhovou jehlici s co nejdelším lankem, čím měkčí lanko, tím lepší. Pokud chcete mít čepici beze švu a chcete se vyhnout téhle metodě, budete potřebovat sadu ponožkových jehlic.


Nejdřív si udělejte zkušební vzorek lícovým žerzejem a spočítejte si, kolik vám vychází ok na 10 cm. Potom změřte obvod hlavy a trojčlenkou nebo jinak si vypočtěte, kolik ok potřebujete na daný obvod. 

(obvod hlavy v cm / 10) * počet ok ve zkušebním vzorku = hrubý počet nahozených ok

Potom cca 10-15% ok ještě uberte, aby čepice hezky seděla a nebyla volná, a ještě počet upravte tak, aby byl dělitelný osmi, to je kvůli ubírání nahoře.
Vložte značku na začátek kruhové řady a začněte lemem (2 hladce, 2 obrace). Po lemu pokračujte stále hladce v kruhových řadách. Ubírat začněte cca ve 2/3 čepice. Není to tak striktní jako u čepic háčkovaných, pletené jsou mnohem pružnější, a proto líp sedí, takže rozhodně nemusíte mít nic vypočítané na centimetr přesně.
Ubíráme na osmi místech, takže počet ok si vydělte osmi a vždy předposlední a poslední spleťte hladce. Příklad - čepice má obvod 64 ok, děleno osmi je osm, takže při prvním ubírání splétáme každé 7. a 8. oko. Ubíráme v každé druhé řadě, to znamená, že další řada je hladce a potom u čepice z příkladu splétáme každé 6. a 7. oko. Až vám zbyde posledních osm ok, nechte si delší konec příze, zbytek odstřihněte, navlékněte jehlu a protáhněte přízi všemi osmi oky na jehlici. Jehlici vyndejte, přízi dotáhněte a zapošijte konec.



23 komentářů:

  1. Pěkný návod, Helenko, čepic teď budu plést více, tak výpočty přijdou vhod :-) Metodu magic loog využívám hodně, hlavně u pletení rukávů, nebaví mne sešívání :-)Pa Hana

    OdpovědětVymazat
  2. Ha, to potřebuju :) děkuju Hezký podzim Radana

    OdpovědětVymazat
  3. Ha, to potřebuju :) děkuju Hezký podzim Radana

    OdpovědětVymazat
  4. Helenko, moc děkuji za návod. Letos tu čepici upletu :)

    OdpovědětVymazat
  5. z háčkovania by som rada odskočila aj k pleteniu, Váš návod mi určite pomôže, ďakujeeem ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký den, prosím, jaká by byla spotřeba na chlapeckou čepici - stáří 9 let? A kolik cca nahodit ok. Omlouvám se, jsem úplný začátečník. A mohu poprosit o odkaz na tuto jehlici, popř. alespoň číslo? Díky a pěkný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jano, čepici s rezervou uplete z jednoho 50 g klubka. Na počet ok není univerzální rada, záleží na síle příze, jak utahujete... proto se plete ten zkušební vzorek, o kterém v článku píšu. Uplete si čtverec, vezmete pravítko a změříte, kolik ok se vám vejde do 10 cm. Potom změříte synovi obvod hlavy a podle vzorečku si spočítáte, kolik ok máte nahodit. Konkrétně tuhle čepici na fotce jsem pletla z příze Everest na jehlicích 5 mm, synovi jsem nahodila 64 ok, manželovi 72.

      Vymazat
  7. Dobrý den,
    děkuji za skvělý návod :). V pletení nejsem příliš zběhlá, proto mám jednu otázku. Čepici pletu na 64 ok ze silnější vlny. Obvod hlavy 59 cm. Nejsem si jistá, po kolika centimetrech od lemu mám začít ujímat. Myslíte, že by stačilo 10 nebo 12 cm?
    Děkuji za odpověď, Hedvika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Hedviko, asi bych přidala a ujímala tak po 13-14 cm. Odhaduju to vždycky od oka a ze zkušenosti mi přijde, že když se nezadaří, je čepice spíš málo hluboká než naopak, takže když si nejsem jistá, jestli "už", radši vždycky přidám.

      Vymazat
  8. Pěkný návod. Jen se nemohu dostat přes ten základní počet ok. :-) V matice jsem byla vzdy slaba, po prvnich dvou radach jsem mela cepici, která by mi byla az na ramena. Po mych poctech jsem zacinala na 112 ok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je divné... zkušební vzorek vycházel jak? A na jaký obvod hlavy?

      Vymazat
    2. Je, 22 ok, na obvod 58. Jsem pletařka skoro začátečnice asi po 20 letech, jsem vzala jehlice do ruky, tak to podle toho vypada....

      Vymazat
    3. Spočítané je to dobře, tak už jedině jestli je zkušební vzorek opravdu 22 ok, to by musela být dost tenká vlna.

      Vymazat
  9. Dobrý večer, mám podobně jako Vy melírovanou vlnu, takže myslím, že výsledek by mohl být hezký, ale prcek navíc požaduje bambuli. Čepici jsem nikdy nepletla, tj. nevím, jestli nejsou nějaká specifika (jsou?), ale připadá mi, že by to mohlo taky vypadat dobře. Co myslíte? Děkuji předem za odpověď, Renáta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Renato, taky myslím, že to bude vypadat dobře, i s bambulí:-)

      Vymazat
  10. Dobrý den,moc pěkný návod,ale nejsem moc zkušená pletarka tak bych se chtěla zeptat, ty místa ujimani zůstávají stále na stejném místě??Nebo jak ubývají ta oka tak se posouvají i ta místa ujimani??Děkuji za odpověď.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jano, snad to napíšu tak, abychom si rozuměly. Jak ubývají oka, posouvají se i ta místa. Nejdřív splétáte např. každé 8. a 9. oko, v další řadě každé 7. a 8., v další každé 6. a 7., atd... Kdybyste si v poslední řadě před splétáním rozdělila oka na osm částí a vložila si tam do pleteniny značky (např. 80 ok rozděleno na 8x10, po každém 10. oku vložena značka), tak budete splétat vždy dvě oka před značkou, tj. poprvé 9. a 10., pak 8. a 9. atd... značky se vám pak posouvají "samy", jak pletete.
      Nejlepší je, když začnete plést, až k ubírání dojdete, uvidíte, že při pletení Vám to bude jasné.

      Vymazat
    2. Ještě pro upřesnění dodám, že se ubírá v každé druhé řadě, takže mezi je vždycky jedna řada bez ubírání.

      Vymazat
  11. Dobrý den! Děkuji moc za návod! Jsem naprostý začátečník, zvládla jsem zatím jen kus šály, kterou mám rozpletenou :D A přítel by rád i čepici. Jenže já nějak vůbec nechápu to pletení dokola :o( ani podle toho video návodu :o( Můžete, prosím, poradit, aby to pochopil i věci naprosto neznalý tvor? Tak nějak naivně jsem si myslela, že prostě budu plést pořád dokola, jako bych dělala nekonečnou řadu, ale očividně ne. Kruhové jehlice asi budu muset koupit. Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jano, kruhové jehlice (příp. sadu ponožkových) to chce určitě. Jestli jste do kruhu ještě nikdy nepletla, tak na čepici si pořiďte nějaké krátké kruhové, aby jejich délka byla menší než obvod čepice, nebudete se pak muset hned na začátku trápit s metodou magic loop. A pak koukněte na videa na youtube - "knitting in the round", "knitting on circular needles" apod.

      Vymazat
  12. Here at this site extremely the critical material accumulation so everyone can appreciate a great deal 먹튀폴리스

    OdpovědětVymazat