pondělí 23. června 2014

Co na co

Každá z nás, a začátečnice obzvlášť, řeší, jaká příze se na co hodí. Kterou vybrat, když chci dělat teplý zimní svetr, letní šaty, hračku, deku pro miminko... Dlouho přemýšlím nad článkem na tohle téma. Chtěla bych, aby byl hlavně praktický. Žádné detaily typu z kterého místa na těle lamy je nejlepší alpaka;-) Prostě takový hlavní rozcestník.

Představte si, že jsme v dobře zásobené galanterii, kde mají od všeho něco. Postupně si projdeme všechny regály. Začneme takovými těmi malými klubíčky s tenkou přízí v mnoha barvách (Sněhurka, Kordonet, Aida, Maxi, Scarlet). To jsou háčkovací příze v pravém slova smyslu, ve valné většině 100% bavlna, hodí se na dečky, krajky, filetové háčkování a podobné jemné věci. Nic pro háčkařky začátečnice.

Foto: svadlenkaiva-eshop.cz, galanterka.cz, vsv.cz
Následuje velký regál s o něco silnějšími bavlněnými přízemi, tak na trojku až čtyřku háček - Camilla, Camila natural, Catania, Limone, Katka, Nela a spousta dalších. Ty se výborně hodí na první pokusy s háčkem a bohatě je využijete v háčkování vůbec. Jsou dobré na jarní a letní čepičky, hračky, tašky, prostírání, podtácky a další dekorativní výrobky. Na všechno, co se má dobře udržovat a dlouho vydržet pěkné. Moc je nepoužívejte na větší kousky oblečení a deky. Bývají těžké a tvrdé. I když s dobře zvoleným vzorkem a velikostí háčku jde všechno.

Foto: rucniprace.cz, galanterka.cz


Odlehčené a výborné na léto jsou příze s bambusem nebo viskózou. Jsou chladivé, leské, měkké, výrobky z nich splývají, proto se hodí i na oblečení. Po nich sáhněte, když chcete jarní a letní svetříky, topy nebo šaty, lehké deky do kočárku a letní čepičky.
  • s bambusem - Panda, Hawai, Bali (matná)

Foto: toptex.cz, klubickazkopecka.eu
  •  s viskózou - Daniela, Summer, Cotton Viscose


Foto: yarnart.info, marlen.cz, garnstudio.com, galanterka.cz

  • s polyesterem - Cotton Light
Foto: garnstudio.com
A teď další velikánský regál s akrylovými přízemi. To je to, co se každému laikovi vybaví pod pojmem "vlna". Akrylové příze se hodí téměř na všechno - čepice a šály, svetry, teplé deky, hračky pro větší děti, tašky, koše... Ty tenčí (např. Comfort, Batole, Dora) na jaro a podzim, s přibývající sílou na čím dál větší zimu (cca od čtyřek jehlic - Lada Luxus, Tango, Everyday Big, Montana a kupa dalších). Na akrylové příze je dobré si sáhnout, zvlášť levnější akryly bývají drsnější, při pletení a háčkování "vržou" a umělina z nich kouká už zdálky. Jiné jsou jemné a hladké, prostě úplně jiný level.
Polepšíte si, když koupíte přízi, ve které je k akrylu přimíchaná nějaká ta ovčí vlna nebo merino (Merino Vlnap, Alpine), případně vlnu čistou (Drops - Merino Extra Fine, Big Merino, Baby Merino a další). Pro malé děti se ovčí vlně radši vyhněte, naopak merino berte bez obav, to je kousat nebude. I pro citlivější dospělé je lepší příze z přírodní vlny nejdřív vyzkoušet.

Foto: vlnap.cz, toptex.cz, yarnart.info, garnstudio.com, himalaya.com.tr

Schválně zvlášť jsem si nechala příze z mikroakrylu (Elian Nicky, Saten, Comfort Stretch). Ty totiž vypadají jinak než klasické akryly. Jsou tenké, hladké, měkké, s jemným leskem a v poslední době se rozmáhají čím dál víc. Aspoň mě to tak připadá, doma jich mám velké zásoby. Hodí se na dětské čepičky, oblečení, deky... Z hlediska ročního období na jaro a léto. Dají se z nich dělat i hračky. Já osobně bych je radši nepoužila pro miminka, která budou hračky ocucávat. Ne že by dětem nějak uškodily, ale časem chloupkovatí a budou tak dřív zralé na popelnici než hračky z čisté bavlny. Ale to už jsem puntičkářka.

Foto: vsv.cz, nako.com.tr
Nakonec jsem si nechala další mé oblíbené příze - směs bavlny a akrylu (od nejsilnější - Kateřina, Kačenka/Kája, Jeans, Cotton Soft). Jsou velmi příjemné, měkké, nežmolkovatí a dobře se s nimi pracuje. Hodí se na čepičky, svetříky, hračky, deky, dekorace... Silnější, jako je Kateřina, spíš na chladnější jaro, ty tenčí ve vzdušných vzorcích i na léto.

Foto: yarnart.info, fler.cz

A už úplně nakonec - speciální příze:-) Takhle jsem si pojmenovala příze, které vypadají jakkoliv netradičně - chlupaté polyesterové (Dolphin Baby, Happy), s metalickými vlákny, volánové, bambulkové, špagety apod. Pro háčkování bych vypíchla chlupatice. Používají se hlavně na výrobky pro děti - teplé zimní čepičky, deky a kabátky. Volánkové příze potom na holčičí sukýnky nebo dámské šály. A nesmím zapomenout na špagety - bezvadné na košíky, kabelky, koberečky a pufy. Ostatní typy přízí spíš na drobné detaily a ozvláštnění výrobků.

Foto: himalaya.com.tr, poppetjeskalender.nl, badaboum.fr

Ještě vám doporučím takovou "databázi" přízí, kterou vedeme s kolegyněmi z fóra Modrý koník - Recenzujeme příze . Najdete tam základní informace o jednotlivých přízích a zkušenosti ostatních. Album by mělo být přístupné i bez registrace, ale je možné, že na další odkazy uvedené v komentářích se už bez registrace neproklikáte. Když připíšete i vaši recenzi, budeme rády.

Tak, snad jsem napsala všechno, co jsem chtěla. Jestli ne, budu průběžně doplňovat a upravovat. Uvítám i vaše tipy, jak článek vylepšit. Doufám, že hlavně začátečnicím se bude hodit a že příště už nebudou v galanterii odkázané na milost a nemilost prodavačky:-)

12 komentářů:

  1. wow, díky za tento článek, i po letech stále tápu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líbí? Tak to mám velkou radost:-)

      Vymazat
    2. děkuji,jako začátečník - informace k nezaplacení ♥

      Vymazat
  2. Zrovna hledám z které příze je dobré háčkovat šatičky pro miminko na léto a narazazila jsem na váš článek. Moc děkuju za rady. Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Super clanek, dekuju

    OdpovědětVymazat
  4. super článek,stále jsem hledala přízi která by se hodila jak na hračky letní zimní věcičky pro miminka a ve vašem článečku jsem našla,jeans a kačenka jsou stejné materiálově a jak jsem se dočetla právě se hodí jak na hračky tak i čepičky. Moc děkuji za tyto vaše poznatky a doporučím tento článek i ostatním s odkazem na vaše stránky na fb. Snad nebude vadit a moc děkuji, Renča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, nevadí. Mám radost, že vám článek přijde užitečný.

      Vymazat
  5. Dobrý den, zakoupila jsem si návod a háčkovanou hračku v kterém je pouziti prize elian nicky chtěla jsem se zeptat zda se dá nahradit některou bavlně ou prizi a eventuálně kterou...předem děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nahradit se určitě dá. U hraček se při změně příze maximálně změní výsledná velikost hračky, návod ve většině případů není potřeba nijak upravovat. Použít můžete třeba Camillu, Catanii, osobně mám ráda Bellu od Alize.

      Vymazat
  7. Děkuji za rady. Chtěla bych se zeptat jaké příze nejraději ještě vybíráte na hračky? Je třeba například vhodnější příze etrofil oproti alize? zatím a ať se vám daří

    OdpovědětVymazat