neděle 21. září 2014

Co se dočteme na přízi

Řekla jsem si, že nachystám mini seriál pro úplné začátečníky (schválně nepíšu začátečnice, co kdyby), kteří se chtějí naučit háčkovat. Myslela jsem, že začnu od výběru příze a háčku, a tak jsem se u toho zasekla, že dnes si ukážeme jen to, co všechno můžeme o přízi zjistit z adjustační pásky. To je ten pruh papíru, který je navlečený na klubíčko, nebo papírový štítek zastrčený dovnitř.
Mezi nejdůležitější údaje patří výrobce a název příze, složení, číslo odstínu podle vzorníku a údaj o doporučené síle jehlic. Je tam toho ale mnohem víc.
Jako vzorová modelka zastupující české příze nám na fotkách poslouží Norwegia od Vlnapu.
Výrobce a název příze je jasný. Složení taky. Pokud si chcete přečíst, jaký materiál má jaké vlastnosti a na co se hodí, můžete zabrousit do staršího článku Malá sonda do hlubin přízí I a II.
A dostáváme se k návinu - to je hmotnost klubíčka a délka příze v něm. Orientačně můžeme z těchto čísel posoudit sílu příze a porovnávat příze mezi sebou. Čím silnější příze, tím bude při stejné hmotnosti klubíčka kratší. Ale je to opravdu jen orientační, neplatí, že příze se stejným návinem jsou stejně silné. Záleží na způsobu skaní. Příze volnější, nadýchanější, bude tlustší než ta pevně utažená, i když mají návin stejný. Proto u zahraničních přízí najdeme ještě zařazení do skupiny podle síly.
Doporučená velikost jehlic a háčku je orientační. Když pracujete s neznámou přízí, je dobré zkusit nejdřív ty doporučené a případně pak přejít na jinou velikost. Když výrobce uvádí jen číslo jehlic, háček je obvykle potřeba o něco větší.
Symboly údržby často necháváme bez povšimnutí, ale je dobré kouknout aspoň na to, jestli výrobek z dané příze můžeme prát v pračce. Kompletní význam všech symbolů najdete v následující tabulce.


Číslo odstínu odpovídá vzorníku příze a pak je na pásce natištěné ještě jedno číslo lot nebo partie. To je číslo várky při výrobě. U přízí ze stejné várky je záruka, že mají identický odstín. Proto se všude uvádí, že na zamýšlený výrobek máme kupovat dostatečné množství příze, radši o něco víc. Při dokupování chybějícího klubíčka, které už pravděpodobně bude pocházet z jiné várky, totiž není jisté, že bude mít stejný odstín, i když číslo podle vzorníku bude stejné. Na první pohled to možná nebude rozeznatelné, ale na upleteném svetru může být rozdíl vidět a to je pak škoda.
Údaj o spotřebě nám říká, kolik příze budeme potřebovat na svetr určité konfekční velikosti. Samozřejmě je také orientační, záleží na vzoru, střihu apod. Osobní zkušenost zatím nemám, protože v pletení nejsem moc sběhlá, nemůžu říct, jestli se na něj dá spolehnout.










Od Norwegia je to všechno. Ještě přidám jednu fotku adjustační pásky z Kateřiny od Toptexu, kde je navíc údaj o zkušebním vzorku. Když si upletete kousek lícovým žerzejem a určíte si na něm čtverec 10*10 cm, měl by mít na šířku v tomto případě 20 ok a na výšku 31 řad. Odpovídá to opět přibližně, záleží, jaké jehlice vezmete a jak moc utahujete. Proto se doporučuje pokaždé si uplést svůj zkušební vzorek a nespolehnout se jen na údaje z pásky. Informace o zkušebním vzorku nám říkají v podstatě totéž, jako informace o síle příze u zahraničních značek.
Mimochodem u Kateřiny se neuvádí číslo odstínu, což nechápu a docela mi to vadí.

V cizině může adjustační páska vypadat třeba takhle.




To by bylo všechno a příště se snad konečně dostaneme k prvním háčkovacím krůčkům:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat