pátek 30. ledna 2015

Sovičky na klíče



Tohle veledílo momentálně přesně odpovídá mému háčkovacímu rozpoložení - nic většího nestíhám;-) V poslední době se mi nějak rozmnožily klíče, přišla jsem o svoji oblíbenou "machršňůru" a něco nového na rozlišování jsem potřebovala jako sůl. Ono hledat ty pravé klíče ve věčně přecpané kabele není zrovna moje nejoblíbenější činnost.
Sovičky jsou háčkované ze zbytků Káji háčkem číslo tři, vycpané opět polyesterem z polštáře, bílé oči z filcu, černé a zobáček vyšité z Elian Nicky. Návod na ně najdete na Ravelry zde. Jsou velmi jednoduché a rychlé, doporučuju jako úplně první pokus, pokud se chystáte zkusit háčkovat hračky.

***

Pro neagličtináře tu mám český překlad návodu.

Sovička se háčkuje do spirály, řady se nespojují pevným okem. Začíná se stahovací smyčkou. Alternativně můžete začít 2 ŘO a do prvního očka pak 6 KS, spojit pevným okem --- 1. řada.

Příprava: Z bílé plsti si vystřihněte dvě kolečka o průměru 23 mm, při okraji proříznete malé otvory pro bezpečnostní oči (viz. nákres v návodu). Vložte bezpečnostní oči, ale zatím nezacvakávejte!

Sova
1 – stahovací smyčka a do ní 6 KS
2 – do každého očka 2 KS --- 12 KS
3 – (2 KS do jednoho očka, 1 KS) opakovat 6x --- 18 KS
4 – (2 KS, po jednom KS do následujících dvou oček) opakovat 6x --- 24 KS
5 – (2 KS, po jednom KS do následujících 3 oček) opakovat 6x --- 30 KS
6 – po jednom KS do každého očka --- 30 KS
7 – (2 KS sháčkovat, po jednom KS do následujících 3 oček) opakovat 6x --- 24 KS
8-10 – po jednom KS do každého očka --- 24 KS
11 – (2 KS sháčkovat, po jednom KS do následujících 2 oček) opakovat 6x --- 18 KS
12 – (2 KS sháčkovat, jeden KS do následujícího očka) opakovat 6x --- 12 KS
Ukončit a nechat si dlouhý konec na sešití.

Obličej
Vložte připravené oči mezi řady 7 a 8, mezi očima vynechte asi 2 sloupky. Bílé kruhy by se měly dotýkat. Podle potřeby upravte. Bezpečnostní oči zacvakněte. Bílé kruhy přilepte, aby dobře držely na místě. Nelepte v oblasti mezi očima, kde se vyšívá zobáček.

Dokončení
Vycpěte sovu. Horní okraj stiskněte naplocho a sešijte koncem příze. Tak vznikne lehce prohnutý tvar. Připevněte stužku na zavěšení.


***

Já neměla bezpečnostní oči, černé středy jsou vyšité. Na přilepení filcu se zatím duševně připravuju. Bojím se, že si polepím celou sovu a pokazím celkový dojem;-)
Na vyšití obličeje jsem poprvé zkusila techniku okouknutou na Youtube. Určitě znáte ten problém, kam zamaskovat konce, aby zapošití dobře drželo, ale zároveň nebylo vidět. Takhle vpíchnete zezadu skrz celou sovu dopředu, vyšijete obličej a zase se vrátíte skrz do stejného místa vzadu. Tam uvážete uzlík, ustřihnete konce a zastrčíte ho dovnitř.




6 komentářů:

  1. Helo, jsou parádní, krásně se dají zužitkovat zbytky přízí, hezký den,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, děkuju, příze stačí opravdu kousek. Ještě by to chtělo nějaký další zbytkový projekt, protože z těch kousků, co doma mám, by bylo sov snad milión:-)

      Vymazat
  2. Krásný nápad, jak přestat dlouze hledat ty správné klíče. Opravdu milé a nápadité. Lucka

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem úplný začátečník, ale povedlo se! Děkuji za perfektní návod!;-) Jitka

    OdpovědětVymazat