úterý 5. května 2015

Háčkovaná síťovka





Z podzimní fotky vám je jasné, že síťovky jsou už starší dílo. Chtěla jsem vám je ukázat až společně s návodem, což mi trochu trvalo, proto až teď. Kupodivu je o návody na pěkné síťovky na netu nouze. Mně se moc líbila tahle od Knitomatic, ale ať jsem dělala, co jsem dělala, podle návodu nevycházela tak hezká jako na fotce. Proto jsem se inspirovala vzhledem a vytvořila návod vlastní.

Budeme potřebovat:

  • 5 klubíček příze Paris DROPS (100% bavlna, 50 g - 75 m), můžete použít i DROPS♥You#5, která je cenově výhodnější 
  • háček 5 mm




Základním vzorkem jsou dlouhé sloupky s řetízkovým okem mezi, v další řadě se dlouhé sloupky háčkují vždy do mezery v předchozí řadě (pod řetízkové oko). Opět upozorňuji, že moje fotky jsou z práce leváka, pro praváka zrcadlově převrácené, na postupu v návodu se tím nic nemění.

Začneme 4 ŘO, která spojíme pevným okem do kroužku.





1. řada - 4 ŘO (počítají se jako první DS a ŘO), dále dovnitř kroužku (DS + 1 ŘO) - celkem 7x. Řadu spojíme pevným okem do třetího očka počátečního řetízku --- 8 DS
spojení 1. řady

2. řada - přejdeme pevným okem do mezery mezi 3 ŘO a dlouhým sloupkem, uháčkujeme 4 ŘO a DS do stejné mezery. Dále 1 ŘO, DS + ŘO + DS do další mezery. To samé opakujeme pro každou mezeru, zakončíme ŘO a spojíme pevným okem do 3. očka počátečního řetízku --- 16 DS.



3. řada - opět přejdeme pevným okem do následující mezery, 4 ŘO a DS do první mezery. Dále střídáme (1 ŘO + 1 DS do mezery s (1 ŘO +  1 DS + 1 ŘO + 1 DS) do další mezery. Je to analogické, jako když v placce u čepičky přidáváte 2-1-2-1... Řadu končíme 1 ŘO a pevným okem do třetího očka řetízku --- 24 DS.

4. řada - pevným okem přejdeme do mezery, 4 ŘO a DS do první mezery, ŘO a DS do druhé i třetí mezery, v další mezeře přidáváme - 1ŘO, DS, 1 ŘO a DS. Potom opět dvě mezery po jednom DS a do sedmé mezery 2 DS ... systém 2-1-1-2-1-1... Končíme 1 ŘO a PO do třetího očka řetíku --- 32 DS.

2., 3. a 4. dokončená řada

5. řada - přidáváme 2-1-1-1-2-1-1-1... --- 40 DS. Zdvojovací skupinky vychází v další řadě vždy do skupinky řady předchozí, nemůžete se splést.
6. řada - přidáváme 2-1-1-1-1-2-1-1-1-1... --- 48 DS.
7. řada - přidáváme 2-1-1-1-1-1-2-1-1-1-1-1... --- 56 DS.
8. řada - přidáváme 2-1-1-1-1-1-1-2-1-1-1-1-1-1... --- 64 DS.
9. řada - přidáváme 2-1-1-1-1-1-1-1-2-1-1-1-1-1-1-1... --- 72 DS.
Tímto s přidáváním končíme a máme hotové dno tašky. Jestli se vám zdá malé, veřte mi, že není, a nepřidávejte další řady. Ve výsledku je taška doslova nafukovací a zatížením se hodně protáhne.

hotové dno

V řadách 10-29 budeme háčkovat do každého okénka 1 DS a 1 ŘO. Trochu se změní systém spojování řad. Na začátku řady přejdeme opět pevným okem do mezery, potom uháčkujeme jen 3 ŘO, následuje DS do další mezery... na konci řady spojujeme pevným okem do 3. řetízkového oka. Chybí nám tak 1 ŘO v první mezeře. Z praxe jsem došla k tomu, že tato varianta švu vypadá na tašce nenápadněji. Kdybychom dál spojovali původním způsobem, vznikají v místě švu velké díry, které ruší celkový dojem.
šev v těle tašky


srovnání spojování bez vloženého ŘO a s vloženým ŘO

30. řada - ubírání - uháčkujeme 7 DS+ŘO (na začátku počítáno včetně řetízku) a každý 8. a 9. DS sháčkujeme - viz. foto, opakujeme do konce řady --- 64 DS.

ubírání sháčkování DS

31. a 32. řada - bez ubírání --- 64 DS. Přes sháčkované sloupky 30. řady přejdeme tak, že háčkujeme DS a ŘO do mezery před nimi a další DS a ŘO do mezery za nimi.
33. řada - ubírání - sháčkujeme každý 7. a 8. DS --- 56 DS.
34. řada - bez ubírání --- 56 DS.

Od 35. řady začneme háčkovat ucho. Na následující fotce je silnou čárou označená linie švu a tenká šipka ukazuje na začátek 35. řady. Myslím, že vyfocené je to názornější než celý slovní popis.
35. řada - PO přejdeme do mezery, 3 ŘO, do dalších dvou mezer dva sháčkované DS, (1 ŘO+1 DS do každé mezery) - celkem 16x, 1 ŘO, do dalších dvou mezer dva sháčkované DS a jeden DS do další mezery
36. řada - otočit práci, 3 ŘO, 2 sháčkované DS (první do mezery za sháčkovanými DS předchozí řady), (1 ŘO+1 DS do každé mezery) - celkem 13x, 1 ŘO, do dalších dvou mezer dva sháčkované DS a jeden DS do krajní mezery předchozí řady (mezi řetízek a sháčkované DS)
37. řada - otočit práci, 3 ŘO, 2 sháčkované DS (do mezer za sháčkovanými DS předchozí řady), (1 ŘO+1 DS do každé mezery) - celkem 10x, 1 ŘO, 2 sháčkované DS a jeden DS do krajní mezery
38. řada - otočit, 3 ŘO, 2 sháčkované DS, (1 ŘO+1 DS) - celkem 7x, 1 ŘO, 2 sháčkované DS, jeden DS do krajní mezery
39. řada - otočit, 3 ŘO, 2 sháčkované DS, (1 ŘO+1 DS) - celkem 4x, 1 ŘO, 2 sháčkované DS, jeden DS do krajní mezery
Tímto končíme ubírání a pokračujeme rovně uchem.
40. řada - otočit, 3 ŘO, (1 ŘO+1 DS) - celkem 6x, první DS do mezery za sháčkovanými sloupky, poslední do krajní mezery
41. - 57. řada - otočit, 3 ŘO, (1 ŘO+1 DS) - celkem 6x, první DS do první mezery, poslední DS do poslední mezery
Ukončit a ustřihnout přízi.
Tímto máme uháčkovanou jednu polovinu ucha. Taška se naložením obsahu opravdu hodně protáhne, při téhle délce ucha se dá nosit křížem přes tělo. Pokud chcete tašku přes rameno, udělejte ucho kratší.
Druhá polovina ucha se háčkuje stejně. Když máte tašku položenou před sebou jako na fotce, leváci odpočítají od pravého okraje ucha 6 volných mezer v 34. řadě, praváci šest mezer od levého okraje, a do sedmé připojíme přízi a háčkujeme znovu podle popisu od 35. řady (jen vynecháme "PO přejdeme do mezery").

začátek ucha

Po dokončení druhé poloviny neukončujte, obě poloviny ucha sháčkujte ve švu k sobě následujícím způsobem. Poloviny přiložíme k sobě lícovými stranami a sháčkujeme je pevnými oky vždy tak, že proti sobě vychází mezera a sloupek. Háček přitom pícháme do mezery a do svrchního očka sloupku.
Teď už můžeme ukončit, ustřihnout, začistit konce a je hotovo:-)

sháčkování obou polovin ucha

10 komentářů:

  1. Síťovka je parádní, návod super. Protože jsem ji zveřejnila u sebe na blogu, přidala jsem odkaz sem. Snad je to tak v pořádku. Díky moc! Marcela http://living-arms.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, děkuju. Síťovka se povedla, taky mám nachystaný materiál na tyrkysovou:-)

      Vymazat
  2. Ahoj...síťovka je krásná....jsem u 13ř.,ale asi jsem u 10ř.začala špatně....přešla jsem stále pevnýn okem do prostředku díry(to už nevím jestli není špatně) a pak 3ŘOjak píšeš(ne ty 4ŘO ,to jedno navíc co ti nahrazuje 1ŘO na mezeru)takže 3ŘO a hned 1DS hned za pevné oko v té samé dirce....myslela jsem pokud ten DS udělám do další mezery budu tam mít velkou mezeru ,ale teď se mi zdá ,že tím na začátku rozširuji,protože se mi okraje stáčí všude kolem dna nahoru jen na tom začátku je to jakoby rovnější,tak nevím,,,nechce se mi párat a nevím jestli pokračovat co to udělá...kolik máš DS v 11-či 12ř.děkuji popřípadě pošlu foto na meil,ať víš co myslím...děkuji předem a hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, myslím, že děláš chybu - pevným okem do mezery ano, 3 ŘO ano, ale DS do další mezery, ne do té samé. Tímhle způsobem opravdu v každé řadě jedno okénko přidáváš. Vypárala bych to, tři řady máš hotové raz dva.

      Vymazat
    2. Helčo díky...dělám z příze Drops Paris recycled denim a vypadá to dobře...jinak jsem si to zkoušela uháčkovat ten DS do další mezery,ale právě,že mi to přišlo moc velká mezera,takto to vypadá lepší,jen si myslím,že postupně by se mi ta určitá část z placky rozjela....možná mě napadá varianta nechat tam ten DS hned za pevným okem ,aby tam právě nebyla tak velká díra a ob jednu řadu sháčkovat dva DS,aby se řada opticky srovnala....uvidím zkusím a popř.tedy vypářu...jinak za návod děkuji je to skvělé,si šikula....ráda nahlédnu na další nápady...Katy

      Vymazat
  3. Poprvé v životě vidím levácké háčkování:-) Super! Jsem levák a háčkuju pravácky, jak mě naučila máma:-) Jinak děkuji za inspiraci, chystám se na podobnou. Hana

    OdpovědětVymazat
  4. Výborný návod ��. Děkuji. Jiřina

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za prima návod. Zkusila jsem uháčkovat z příze Skarleta, háček č.3 a trochu jsem ji upravila dle své představy. Výsledek je parádní. Děkuji ještě jednou ...... Jitka :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jitko, moc děkuju za zpětnou vazbu, rádo se stalo:-)

    OdpovědětVymazat