úterý 23. dubna 2019

Zaměňování přízí

Původně jsem se chystala napsat článek, jak přepočítat správnou velikost svetru, když vám nevychází zkušební vzorek. A protože jsem to chtěla vzít poctivě, sepsala jsem si body, které jsem chtěla do článku zahrnout. Hned potom mi bylo jasné, že bude lepší, když z toho udělám seriál o perfektně sedícím svetru. Já sama v tom nejsem žádný expert, lenost často zvítězí a pak to blbě dopadne, takže se budu taky snažit polepšit. Začínáme dnes výběrem příze:-)

Když si vyberete návod, podle kterého chcete plést nebo háčkovat, pokračujete hledáním vhodné příze. V podstatě máte tří možnosti:
  • vyberete si stejnou přízi, jaká je uvedena v návodu
  • najdete přízi, která je té z návodu co nejvíc podobná
  • chcete plést z něčeho úplně jiného.
Ad 1) Pokud se vám vybraný kousek líbí tak, jak je, a k přízi, ze které je upletený, se není problém dostat, máte vyhráno a můžete poskočit rovnou ke zkušebnímu vzorku.

Ad 2) Vzorový výrobek z návodu se vám líbí, ale přízi, ze které je upletený, byste si museli nechat dovézt z Ameriky, obětovat na ni rodinné úspory nebo si ji sami upříst.
V tomhle případě se podívejte na složení příze, její sílu (angl. yarn weight) a návin (angl. yardage, tj. kolik metrů je na kolik gramů).


Ne všechno je uvedené na všech přízích, navíc síla příze se uvádí v různých státech v různých stupnicích. Na internetu se dá dohledat spousta tabulek na jejich vzájemné porovnání.

Zdroj: www.crochet-world.com

Zdroj: www.lbhandknits.com
Zdroj: www.ravelry.com - tady

Jestli hodně pletete z Drops, využijete jejich srovnávací tabulku.

Zdroj: www.garnstudio.com
Zdroj: www.garnstudio.com

Potom projedete svoje oblíbené eshopy, použijete filtr na výběr příze podle síly, a hledáte tu pravou.

Osobně hodně využívám šikovné funkce na Ravelry. Pokud návod není odtud, stejně ho tam zkuste najít. Bývají tam založené i návody z velkých časopisů, z některých blogů apod. Na stránce návodu si pak všimněte záložky "yarn ideas", kde se vám ukážou všechny příze, které kdy kdo na Ravelry na tenhle projekt použil. Máte prakticky jistotu, že tam vždy bude něco z Drops a z dalších dobře dostupných přízí. Můžete si pak přečíst i poznámky pletařek/řů jednotlivých projektů, jak případně návod na tuhle přízi upravovali, jakou měli spotřebu...


Červená šipka - yarn ideas - příze, ze kterých ostatní uživatelé tenhle svetr pletli
Modrá šipka - in my stash - z yarn ideas vybrané pouze ty, které mám ve svých zásobách. Funguje jen tehdy, pokud si na Ravelry evidujete své zásoby příze (stash).


Rozkliknutá záložka "yarn ideas", opět lze vyfiltrovat jen příze z vlastních zásob (only yarns in my stash) a prohlédnout si upletené projekty - níže ukázáno na Malabrigo Rios, které bylo použito 26x.



Ad 3) použít něco úplně jiného je nejtěžší ale taky nejdobrodružnější cesta, ze které často vznikají ty nejlepší výtvory. Ten pocit, když původně vlněný svetr uplete v letní verzi ze lnu a ono to k sobě tak skvěle padne, je úplně úžasný. Takže sbírejme zkušenosti a nebojme se experimentovat:-)

A taky vyplňujme údaje o svých projektech na Ravelry, protože čím víc tam toho napíšeme, tím víc se tam toho taky dozvíme;-) 

Ahoj příště u zkušebního vzorku!

Hela

Žádné komentáře:

Okomentovat