pátek 3. května 2019

Zkušební vzorek

Zkušební vzorek bych přirovnala k osnově slohové práce - všichni vás nutí ho dělat, že to je potřeba, a přitom byste ho nejradši přeskočili. Já zkušební vzorky upřímně nesnáším, nejradši bych se rovnou vrhla na samotné pletení. Bohužel jsem se už párkrát přesvědčila, že to bez nich může dopadnout blbě. O tom, jak se s nimi peru, je dnešní článek.
nenablokovaný zkušební vzorek

Co je  zkušební vzorek (angl. gauge), víme. Je to čtvereček pleteniny, jehož úkolem je zjistit, kolik ok se vám vejde do 10 cm na šířku a na výšku, aby vám potom celý svetr (nebo cokoliv jiného) vyšlo ve správné velikosti. Na pletení vzorku vezměte přízi, kterou chcete použít, velikost jehlic buď doporučenou nebo podle svých zkušeností, ujistěte se, jakým vzorem má být vzorek upletený (většinou lícový žerzej nebo vroubek), a dejte se do toho. Je potřeba plést opravdu na šířku minimálně 10 cm, tzn. že nahodíte tolik ok, kolik očekáváte podle zkušebního vzorku uvedeného v návodu plus nějaká rezerva navíc (např. dalších 10 ok). To pro případ, že vám bude vycházet do 10 cm ok víc, a taky ať potom neměříte v krajových okách, která bývají zdeformovaná. Někdo dělá u zkušebního vzorku lícového žerzeje ještě vroubkovaný okraj, aby se čtvereček neroloval, ale není to úplně nutné, nablokováním se srovná hezky.
Může se to zdát jako nepodstatný detail, ale je dobré vzorek plést stejnými jehlicemi, jakými potom budete plést celý výrobek. U mě je třeba rozdíl v utahování, když pletu dřevěnými jehlicemi nebo kovovými nebo když mají jehlice různě vytvarovanou špičku.

Co jsem zjistila až po několika letech své pletací "kariéry", je to, že u bezešvých výrobků pletených do kruhu, se i vzorek má plést "do kruhu". Ve výsledku je z něj sice placka, ale jde o to, že v případě lícového žerzeje pletete do kruhu pořád hladce a nestřídáte řady hladce a obrace jako u plochého vzorku. Většina z nás neutahuje hladce a obrace stejně a může tak vzniknout slušný rozdíl.
Video na pletení vzorku "do kruhu" najdete u Vlněných sester.


Upletením vzorku celá akce nekončí. Pokud jste doteď řešili, o kolik se merino vytáhne a jestli teda plést svetr o velikost menší, takhle se podobným úvahám vyhnete. Vzorek je potřeba vyprat, vypnout, nechat uschnout a pak mu dát ještě čas, aby se zase srovnal do nějaké stabilní velikosti. Blokovat není potřeba nějak výrazně jako když vypínáte šátek, prostě srovnat a případně přišpendlit. V praxi je to tak, že když ráno upletu vzorek, vyperu ho, do večera mi uschne, odšpendlím ho a měřím nejdřív druhý den ráno, klidně i později.
blokování zkušebního vzorku

Čím si práci rozhodně neulehčovat:
  • použít orientační vzorek uvedený na etiketě příze
  • použít vzorek, který pletl někdo jiný
  • plést méně než 10 cm na šířku
  • vynechat blokování
Jak je možné si to zjednodušit (ale s rizikem, že vzorek nebude úplně přesný):
  • vzorek 10 cm široký, ale vysoký méně než 10 cm - jsem ráda, když se srovnám s předepsaným vzorkem aspoň na počtu ok do šířky, počet řad nechávám osudu. V návodech na oblečení se stejně neudává počet řad těla nebo rukávů, ale vždy rozměr.
  • oměřit už upletené a nošené oblečení ze stejné příze, na stejných jehlicích - pokud máte takový kousek jen jeden a pletli jste ho před 5 lety, tak to není úplně dobrý nápad, ale pokud z té příze pletete často, není to takový problém.
  • vzorek nepletu u šátků, dek a podobných věcí, kde mi na pár centimetrech nezáleží
Abych se "nezdržovala" vzorkem ve chvíli, kdy se chci vrhnout do nového projektu, pletu si ho už v průběhu práce na předchozím kousku. Nebo dopředu, když mi přijde nová příze a chci si ji osahat, i když na projekt z ní se chystám až později. Ale je potřeba si uvědomit, že čím delší doba uplyne mezi vzorkem a projektem, tím je větší riziko, že budete plést jinak. Možná jste zažili, že jste se po půlroce vrátili k rozdělanému svetru a na výsledku bylo jasně vidět, kde jste znova navázali.
finální podoba zkušebního vzorku

Zkušební vzorek se nehodí jen k určení velikosti. Je dobrý i na vyzkoušení kombinace barev nebo vzhledu vzoru. Jak budou z téhle příze vypadat copánky? Krajka? Vyplétání? Pořád lepší uplést čtvereček 10x10 a pak se rozhodnout jinak, než zbytečně ztrácet čas nad půlkou svetru.

Stejně jako u pletení, i u háčkování existuje zkušební vzorek. Při háčkování oblečení ho nevynechávejte.

Příště se podíváme na upravování velikosti svetrů, oprašte si trojčlenku:-)

Hela







5 komentářů:

  1. Heli, moc prosím o radu. Chystám se na dámský Entrechat od Lisy Chemery, můj vysněný kousek. Nevím ale, jakou velikost zvolit. Vybrala jsem Summer, která je tenčí, než příze doporučená v návodu. Vzorek mi vyšel 24 ok, návod uvadí ok 18. Jak bys prosím postupovala. Obvykle nosím vel.S, ale tady nevím, čeho se v návodu chytit, co změřit, jak to porovnat. Děkuji. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jitko, řešily jsme to spolu jinou cestou, ale přidám tu svůj názor pro ostatní, kdyby se někomu hodil. Když se vzorek liší o tolik ok, bude potřeba plést mnohem větší velikost. Protože Entrechat má takovou atypickou konstrukci, chytla bych se rozměru zad. Změřila bych si šířku svých zad (na sobě nebo podle jiného kousku oblečení), spočítala, kolik svou přízí na tu šířku budu mít ok a v návodu bych našla takovou velikost, kde bude počet ok odpovídat. Hledala bych počet ok pro zadní díl po oddělení rukávů, než se začne plést pruh vzoru s přetahovanými oky. Dej pak, prosím, vědět, jak jsi to vyřešila a jak to klaplo. Hodně zdaru, H

      Vymazat
  2. Ahojky Heli, moc děkuji, že se s námi dělíš i cenné zkušenosti. ❤️ Upřímně už se těším článek na 3 členku pro mě jako samouka co se učí pouze z videí je tohle nedoceněný blog. Díky že ho píšeš.!! Ikdyž není jisté snadné si najít čas. Děkuji Ti ❤️
    (P.s. doufám že nevadí že jsem použila tykání)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terezo, tykání je úplně v pořádku:-) Moc Ti děkuju za tenhle příspěvek. Komentáře jsou pro mě při psaní blogu velká odměna a důkaz, že to nedělám jen tak do prázdna. Vidím sice statistiky návštěvnosti, občas nějaký hotový kousek, ve kterém poznám svůj návod, ale reakce čtenářů jsou nejvíc:-) Hela

      Vymazat
  3. Když mám vzorek udělaný tak pak nevím kolik mám nahodit oko na celi svetr

    OdpovědětVymazat