pondělí 15. září 2014

Sukénka z volánkové příze



Volánkové příze nabírají u háčkařek na popularitě. Zvlášť pro holčičky z nich můžete vytvořit kouzelné kousky, aniž byste museli být v háčkování nějak extra pokročilí.
Na internetu narazíte na spoustu různých návodů, já bych vám tu chtěla ukázat svůj postup. Výhody na něm vidím dvě - používá se velký háček, takže to rychle přibývá, a háčkuje se odspoda nahoru, to znamená, že se začíná volánky, až spotřebujete celé klubko volánkové příze, přechází se na sedlo, které si doháčkujete právě tak dlouhé, jak potřebujete.

Budeme potřebovat:
  • klubko volánkové příze - já použila Mandoline od Cheval Blanc. Jedno klubko vystačí na sukénku pro školkovou holčičku a nebo na šatičky pro miminko jako vidíte na úvodní fotce
  • klubko barevně sladěné příze - já mám Comfort Stretch od Nako, pruží, což je v tomhle případě velká výhoda
  • háček č. 6 a háček č. 3
  • jehla a nůžky jako vždycky


Příze Mandoline je vlastně polyesterový pruh látky a na něm našitá síťka. Při háčkování pícháme do každého druhého očka krajní řady, jak ukazují šipky.


Vezmeme si háček č. 6 a začneme řetízkem, který  háčkujeme z volánkové i základní příze současně.

Háček vpíchneme ob jedno očko do volánkové příze, přibereme základní přízi a obojí současně protáhneme.

Řetízek háčkujeme tak dlouhý, jaký potřebujeme obvod. Spojíme pevným okem do kruhu. Po dokončení vypadá první řada takhle.


Teď volánkovou přízi odložíme a uháčkujeme dvě kruhové řady dlouhých sloupků jen se základní přízí. Do každého očka jeden sloupek, na začátku řady klasicky 2 ŘO a na konci spojit pevným okem. Jen základní přízí háčkujeme proto, aby měly volánky mezi sebou dostatečný odstup.

Dokončená druhá řada dlouhých sloupků

V následující řadě opět přibereme volánkovou přízi. Nijak ji neukončujeme, nestříháme, prostě ji jen přetáhneme výš. Budeme háčkovat opět dlouhé sloupky základní přízí a na poslední protažení sloupku přibereme vždy i přízi volánkovou. Polopaticky je to tak, že vezmeme základní přízi, nahodíme, píchneme do následujícího očka, protáhneme, nahodíme, protáhneme dvěma očky, nahodíme, přibereme ob očko volánkovou přízi a obě současně protáhneme posledními dvěma očky.

Poslední protažení s oběma přízemi současně
Takhle uháčkujeme řadu volánků, potom zase dvě řady základní přízí, řadu volánků, dvě řady základní přízí, řadu volánků... poslední volánkovou řadu pak háčkuju rovnou po předchozí volánkové řadě, ale ne za krajní očka, ale za očka těsně při látce, protože se mi moc nelíbí, když pak ta síťka na sukénce kouká.

Poslední volánková řada

Zbytek volánkové příze odstřihneme a vyrobíme z něj třeba kytičku na čepičku, na čelenku nebo gumičku do vlasů;-) Konec volánku při dokončování zahneme dovnitř a přichytíme pár stehy.

Doháčkujeme sedlo. Na to si vezmeme háček č. 3 a jen základní přízi. Dělat můžete vzor, jaký chcete - dlouhé sloupky, vějířky... Já u šatiček použila "véčka" - tj. do jednoho očka volánku DS+ŘO+DS. Když háčkuju véčko do každého očka, obvod se mi mírně rozšíří, takže v průměru 8 oček v rovnoměrných intervalech po celém obvodu vynechávám.

První řada "véček"
Sedlo uháčkujeme do potřebné výšky. U sukýnky můžeme v pase protáhnout šňůrku na stažení nebo do poslední řady přiháčkovat kloboukovou gumičku nebo protáhnout gumu tunýlkem, prostě něco, aby nepadala. U šatiček můžeme připojit ramínka.

Doufám, že se vám můj návod bude hodit a že se vám bude podle něj dobře pracovat:-)

7 komentářů:

  1. Je nádherná! Neporadila byste mi prosím nějakou alternativu k přízi Comfort Stretch od Nako? Nemůžu ji nikde najít. Chystám se objednat na http://www.i-pletaci-prize.cz/. Moc díky! Adéla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélo, vyloženě pružná by měla být ještě Impressa Stretch (Storex), tu tam v nabídce ale také nevidím. Jinak jsou obdobné neelastické mikroakrylové příze - Elian Nicky, Saten (Nako)... Potom by se v pase musela přidat stužka na zavázání nebo guma, aby sukénka dobře držela.

      Vymazat
    2. stretchová je ještě Diva stretch

      Vymazat
  2. Jee,Heli,zrovna to ted hledam! Parada, jesteze to strejda google nasel, vubec me nenapadlo se sem mrknout :)
    Uspim dite a jdu na vec,diky moc!

    OdpovědětVymazat
  3. super sukýnka doufám že se mi povede hned dvakrát protože vnučky mám dvě

    OdpovědětVymazat