neděle 28. září 2014

Pletené čepice

Přemýšlela jsem nad zimní výbavou a rozhodla jsem se klukům uplést jednoduché čepice. Pořídila jsem si na to přizi Everest od YarnArt. Je to směs akrylu a vlny (30%), melírovaná, v klubíčku vypadala moc dobře. Měla bych spíš psát v klubu, protože má 200 gramů a je ho fakt kus. Nakonec jsem z něj upletla čepice všem svým klukům - Adovi, Víťovi i manželovi;-) Ještě mi dost zbylo a nejspíš budu pokračovat dál. Proti předchozím velkým pletařským projektům je tohle příjemná rychlovka:-)


Jak na to
Jestli jste v pletení začátečnice jako já, mohl by se vám hodit jednoduchý postup. Čepice je pletená od lemu beze švu, na kruhové jehlici č. 5, metodou magic loop, díky které se dají na kruhové jehlici plést i věci, které mají menší obvod.


Na zkušebním vzorku mi vychází 15 ok na 10 cm.
Na dětské čepice pro 3 a 4,5 letého kluka s obvodem 50-51 cm jsem nahodila 64 ok. Ve výsledku jsou volnější, ne natěsno obepnuté. Pružný lem je klasicky 2 hladce, 2 obrace, asi 7 řad, dál stále hladce. Ve výšce cca 14 cm jsem začala ubírat ob řadu - v první splést každé 7. a 8. oko, druhou celou hladce, ve třetí splést každé 6. a 7. oko, čtvrtou celou hladce, v páté splést každé 5. a 6. oko... až v poslední splést každé 2 oka. Na konec příze jsem si pak navlékla jehlu, protáhla všemi zbývajícími oky, stáhla a zapošila.
Pánskou čepici jsem začla na 72 ok. Postupovala jsem stejně jako u dětské, ubírat jsem začala cca ve výšce 15 cm od okraje, opět ob řadu, v první řadě jsem splétala hladce každé 8. a 9. oko...

Univerzální návod na tuto čepici z jakékoliv příze na jakoukoliv velikost hlavy najdete tady.

Hezké tvoření,
Hela


10 komentářů:

  1. Dobrý den paní Helo! :-)
    Moc pěkné čepice. :-) Já pletu čepice na dvou jehlicích. Tak je zajímavé vidět jiné styly. :-)

    Paní Helenko, chtěla jsem Vás poprosit, zda by jste si mohla přidat ještě do KOMENTOVAT JAKO: Url adresu a Anonymní. :-)
    Moc děkuji. :-)

    To aby k Vám mohla chodit komentovat moc milá paní, která na Vaše stránky natrefila, ale nemůže komentovat a jí to velice mrzí. :-)

    Přeji Vám krásný zbytek dne. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, děkuji za milý komentář. Nastavení komentářů jsem změnila, doteď jsem ani netušila, že tu nějaké je;-)

      Vymazat
    2. Paní helenko, velice moc Vám děkuji. :-)
      No a už sem může psát i velmi milá paní Růženka. :-)
      krásný pátek Vám přeji. :-)
      Šárka

      Vymazat
  2. Dobrý večer Helo, moc se mi líbí vaše čepice, chystám se uplést jednu vnoučkovi a tahle není složitá. Přestože hodně pletu na kulaté jehlici, tak tuto metodu neznám. Já to asi zkusím na čtyřech krátkých. Moc se mi líbí melírované příze, člověk nemusí vymýšlet nějaký vzor.
    Jsem moc ráda, že jsem objevila další šikulku, která má ráda ruční práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, děkuju. Máte pravdu, melírované příze jsou na pletení hodně vděčné. S ponožkovými jehlicemi jsem donedávna nekamarádila a taky je mám jen v jedné velikosti, tak jsem si na tuhle metodu už celkem zvykla.

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    ráda bych se zeptala co znamená výraz "magic loop"?
    Pletu už hodně dlouho, ale tento výraz jsem ještě neslyšela.
    Děkuji za vysvětlení.
    Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Marie, v překladu je to něco jako magická smyčka. Díky téhle metodě můžete na kruhové jehlici uplést celou čepici až po špičku a nemusíte přecházet na ponožkové. Dají se tak plést i ponožky, rukávy apod. Podívejte se na video v článku, ať vidíte, o co jde, těžko se to slovy popisuje. H

      Vymazat
    2. Děkuji, hned se kouknu. Marie

      Vymazat
  4. Pěkně prosím, kde je tato příze k sehnání? Děkuji :-)!

    OdpovědětVymazat